coban

Robert Čoban, novinar, izdavač i vlasnik “Kolorpres grupe“, u okviru projekta “Biciklom kroz Vojvodinu“, posetio je i naše mesto. Čobana su ispred lokalne samouprave i mesne uprave dočekali Marija Jević, većnica za kulturu Grada Pančeva i Petar Andrejić, predsednik MZ Starčevo.

               Starčevci, kao meštani najstarijeg naselja na teritoriji Grada mogu da se pohvale izuzetnom postavkom u muzeju na Trgu neolita. U njemu se nalazi prikaz neiscrpnog kulturnog nasleđa ovog vojvođanskog naselja. Robert Čoban je bio vidno oduševljen šta Starčevo ima da ponudi.

            - Postavka “Starčevo kroz vekove“ vodi kroz najzanimljivije događaje i dešavanja u prošlosti ovog banatskog mesta. Kulturna raznolikost ovde dobija pravi sjaj, kojim se Starčevo može ponositi, zaključio je  Robert Čoban.

            Inače, ova izložba je smeštena u zgradi nekadašnje nemačke škole i obuhvata replike predmeta, maketa i ilustracije života i običaja u Starčevu od neolita do danas. Izvan muzeja sagrađene su i kolibe koje vizuelno predstavljaju kakav je bio život stanovnika ovog mesta pre 7500 godina.

            - Muzej je otvoren prošle godine uz pomoć Grada Pančeva, u cilju približavanja bogate istorije ovog mesta svim zaljubljenicima u prošlost, navodi predsednik MZ Starčevo Petar Andrejić.

            - Za godinu dana objekat je posetilo više od hiljadu posetilaca. Zainteresovanost je velika i zbog toga je važno čuvati i negovati sopstevnu istoriju i tradiciju, istakla je članica Gradskog veća za kulturu i omladinu Marija Jević.

            Gosti su potom obišli centar Starčeva, rimokatoličku i pravoslavnu crkvu u našem mestu. Biciklistička tura je nastavljena najpre do manastira Vojlovica, a potom i do izletišta na “valjari“, gde je domaćin Andrejić poželeo dobar drum gostima - biciklistima koji su nastavili svoju vožnju prema Skorenovcu.

M. J.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top