intervju

Grad Pančevo godinama radi na afirmaciji obnovljivih izvora energije. Na koji način se to radi? 

           -  Da, Grad  je i ove godine nastavio praksu postavljanja “pametnih“ autobuskih stajališta u cilju afirmacije obnovljivih izvora energije. U Ulici Oslobođenja u Pančevu, na putu za Vršac, sa obe strane puta početkom juna postavljena su nova, “pametna“, autobuska stajališta tako da dok čekaju autobus, građani mogu da dopune mobilne telefone i koriste internet. I ove godine smo ih postavili povodom Svetskog dana zaštite životne sredine. Želeli smo da dotrajale “pečurke“ zamenimo ovim modernim stajalištima koja će građanima obezbediti komfornije čekanje prevoza. Osim toga, glavni cilj nam je afirmacija obnovljivih izvora energije, a prioritet su nam mladi koje animiramo i edukujemo na savremen i moderan način. Kao i prethodna četiri stajališta koja smo ranijih godina postavili i ova dva koriste energiju Sunca za proizvodnju struje koja se dalje koristi za punjenje mobilnih telefona, za LED rasvetu i za korišćenje nji-fi interneta, koje je, inače, besplatno, zbog čega se zahvaljujem “Telekomu“  na podršci koju su nam pružili. Sredstva za postavljanje ovakvih autobuskih stajališta obezbeđena su iz Fonda za zaštitu životne sredine iz budžeta Grada Pančeva.

            Grad Pančevo već nekoliko godina promoviše praktičnu upotrebu obnovljivih izvora energije i od 2016. godine realizuje zelene projekte?

            - Da, pre tri godine postavljena su prva tri “pametna“ autobuska stajališta u centru i kod Gradskog uslužnog centra, a prošle godine je postavljeno još jedno, na najprometnijoj lokaciji, u Ulici Moše Pijade gde građani čekaju autobuse na liniji za Beograd. Inače, Pančevo je 2016. godine želelo da skrene pažnju na alternativne vidove prevoza i u saradnji s Mašinskom školom realizovali su biciklofone - trenažne bicikle koji okretanjem pedala stvaraju energiju za punjenje mobilnih telefona. Oni su i danas raspoređeni po srednjim školama i javnim institucijama. Godine 2017. postavljena je “pametna klupa na platou ispred Gradske uprave, a prošle godine u “Barutana“ i kod vas, u Starčevu, ispred Mesne zajednice. Poslednjih godina postavljaju se moderna autobuska stajališta na više lokacija u Pančevu. Ona svojim izgledom i funkcionalnošću, doprinose savremenijem i uređenijem izgledu Pančeva, a ujedno potvrđuju dosledno nastojanje lokalne samouprave da se Pančevo rebrendira u zeleni i ekološki odgovoran grad.

            U Pančevu je i ove školske godine nastavljena ekološka akcija prikupljanja ambalažnog otpada “Sakupi, uštedi, vredi“ koju već sedam godina organizuje Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada. Kakvi su rezultati?

            - Kao i svake godine, na Svetski dan zaštite životne sredine sabiraju se prikupljene količine i proglašava pobednik u toj školskoj godini. To je još jedna od akcija u kojoj su akteri naši najmlađi sugrađani koja ima za cilj njihovu edukaciju o važnosti zaštite životne sredine i sticanje pozitivnih ekoloških navika. Želim da se zahvalim svim đacima koji su dali doprinos ovoj akciji i da čestitam pobednicima sedmog ciklusa. To su učenici Muzičke škole “Jovan Bandur“ iz Pančeva. Oni su sakupili najveću količinu ambalažnog otpada u odnosu na druge škole. Grad je izdvojio sredstva za prvoplasiranu školu u iznosu od 150.000 dinara i dogovorićemo se sa rukovodstvom ove škole koji je to poklon najadekvatniji za njih. Najverovatnije će to biti neki muzički instrument koji bi đaci koristili. Prvi krug ove akcije je realizovan školske 2014/2015. godine, a nastavlja se svake školske godine. Jedan od razloga zašto je inicijativa potekla baš iz lokalne samouprave za pokretanje jedne ovako velike ekološke akcije, jeste i to što predstavnici lokalne samouprave smatraju da je obrazovanje dece u oblasti zaštite životne sredine od izuzetne važnosti. Navike se razvijaju u najranijem uzrastu, zbog čega je neophodno da im se baš u tom periodu pokaže na koji način bi trebalo da se ophode prema svom okruženju. Ova ekološka akcija biće nastavljena i sledeće školske godine.

            Pančevo i okolina se ozelenjavaju i to je takođe akcija koja je postala tradicionalna. Šta je ove godine urađeno po tom pitanju?

            - Na prvi dan proleća, u Vojlovici je zasađeno 500 sadnica trešnje čime je nastavljena velika akcija ozelenjavanja svih delova Pančeva, započeta 2019. godine.  Acija “Zasadi drvo“ je izuzetno dobro prihvaćena od strane naših sugrađana koji su i sami učestvovali u sadnji i od 2019. godine do danas realizovana je na više lokacija. Na žalost, zbog trenutne situacije sa korona virusom, akciju nastavljamo u manjem obimu. U toku prošle godine JKP “Zelenilo“  je posadilo 6.300 sadnica. Ove godine planiramo da taj broj bude i veći. U tome imamo podršku i Ministarstva za zaštitu životne sredine koje nam je putem konkursa opredelilo dodatnih četiri miliona dinara za podizanje novih i održavanje postojećih vetrozaštitnih pojaseva. Značaj drveća je neprocenjiv, naročito u gradovima gde je i zagađenje najveće. Prvenstveni značaj drveća ogleda se u smanjenju zagađenja i proizvodnji kiseonika. Osim toga, drveće nas štiti od poplava, sprečava eroziju tla, smanjuje buku. Takođe je i prirodno stanište za veliki broj ptica.

            Nastavljena je i saradnja sa “NIS Gasprom NJeft“-om u okviru programa “Zajednici zajedno“. Za koje namene je predviđen novac ove godine?

            - Sa ovom kompanijom koz program “Zajednici zajedno“ Grad Pančevo sarađuje od 2009. godine. Ova kompanija je finansirala do sada 145 projekata od izuzetnog značaja za nas. Prošle godine je 11 škola sa teritorije Pančeva dobilo sredstva za unapređenje bezbednosno-informacionih sistema i digitalizaciju nastavnog procesa u obrazovnim ustanovama. Kroz ovu podršku Kompanija pokazuje odgovoran odnos prema lokalnoj zajednici i visok stepen društveno odgovornog poslovanja, a Grad Pančevo da je dobar i pouzdan partner i domaćin i ima odličnu saradnju sa svim kompanijama i investitorima koji posluju u našem gradu. Drago mi  je da se saradnja nastavlja i u 2021. godini, uprkos teškom vremenu za nama i poslovanju u uslovima pandemije koronavirusa, i to sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije. Ove šodine će biti finansirani projekti u oblasti zaštite životne sredine sa ciljem obezbeđivanja preduslova za smanjenje zagađenja i povećanje energetske efikasnosti, što je ujedno i jedan od naših prioriteta. Projekti se biraju u okviru Javnog konkursa. Ukupan iznos novčanih sredstava za finansiranje projekata ove godine iznosi 14.000.000 dinara.

            Grad svake godine izdvaja sredstva za podršku projektima energetske efikasnosti za mesne zajednice, domove kulture, za škole i javno-komunalna preduzeća?

            - Da, ove godine budžetom je izvojeno 1,9 miliona dinara za ove namene. Ova stavka u budžetu odnosi se na zamenu dotrajale stolarije, za izolaciju, popravku krova, za sve radove koji će doprineti da taj neki objekat bude energetski efikasan. U praksi to funkcioniše tako što nam se iz tih ustanova ili preduzeća jave i kažu koliko im je novca potrebno za zamenu stolarije ili za izolaciju. Ukoliko smo u mogućnosti obezbedimo im ceo iznos ili deo potrebnog iznosa. Iako su mala sredstva trudimo se da ponekad nekom objektu i iz više godina dajemo sredstva i da zatim to sve bude jedan zatvoren sistem. Energetska efikasnost izuzetno je bitna. Ona ne može da se odvaja od zaštite životne sredine, već je u sklopu nje, jer uštedom energije imamo uštedu resursa. Sve to povezano je sa zaštitom životne sredine i sa održivim razvojem. Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije postaju sve popularniji i među građanima, koji uviđaju njihov značaj, tako da se Grad Pančevo trudi da edukuje građane u tim oblastima. Zbog toga svake godine uradimo nešto što asocira na obnovljive izvore energije, ali i uči na koji način može da se iskoriste izvori obnovljive energije. Tako su nastale i “pametne klupe“ i “pametna autobuska stajališta“. Trudimo se da svake godine barem po jedno ili više njih postavimo na nekim frekventnijim lokacijama kako bismo prvenstveno mlađim generacijama pokazali kako preko sunca i drugih obnovljivih izvora energije možemo da dobijemo električnu energiju koju trošimo za neke naše potrebe.

            Ove godine Ministarstvo rudarstva i energetike je prvi put raspisalo javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Projekta energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koje sprovode jedinice lokalne samouprave. Grad Pančevo je konkurisao i dobio sredstva. Ugovor je potpisan, 25. juna, nakon čega će uslediti javni pozivi za privredne subjekte i za građane. Mi smo se opredelili za dve mere energetske efikasnosti: za zamenu stolarije i za kupovinu kotlova. Postoji pravilnik koji će bliže odrediti ko može da se javi na javni poziv i postojaće bodovanje u odnosu na određene parametre. Za obe mere, uz pomoć Ministarstva, imamo po dva miliona dinara.

Violeta Jovanov Peštanac

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top