skauti

Lepe prolećne dane izviđači su dočekali za velikim zagrljajem. Imajući u vidu da je prošlogodišnji maj obeležila drastično lošija epidemiološka situacija, zbog koje su gotovo sve aktivnosti otkazane, ovog proleća budi se nova nada koja kupa optimizmom povratak svih odredskih dešavanja.

U tom duhu maj mesec nije mogao lepše da počne, nego od tradicionalne odredske uskršnje “kucanijade“. Takmičenje u kucanju uskršnjim jajima održano je po osmi put. Pravila stara - stariji izviđač bira stranu, a mlađi prvi “kuca“ jaje. Ko pobedi ide dalje, a kome se jaje polomi bori se za niža mesta. Najtvrđa ljuska i tutula pobednika “kucanijade“ u “Koka“ kategoriji zasluženo je pripala poletaracu Mihailu Blažiću iz Omoljice. Mihailo je učenik drugog razreda i još jednom je dokazao da ovu bitku dobija onaj ko najbolje selektira jaje, bez obzira na starostnu dob i jačinu kucanja. Drugo mesto zauzeo je Marko Ivošević, treća je bila Miona Zojkić, a četvrto mesto pripalo je Anji Nedeljković. Nakon takmičenja usledilo je tradicionalno šaljivo fotografisanje učesnika. Tom prikom svaki učesnik bira svoju imaginarnu nagradu. Razlog ovome je da nas podseti da je Uskrs radostan praznik u kome treba isticati prave ljudske vrednosti. Iz tog razloga je glavna nagrada koja se sa takmičenja nosi, ustvari pozitivan utisak i radostan trenutak koji nas ispunjuje. Dan se završio druženjem u parku, uz potragu “uskršnjeg zeke“ gde je zadatak bio da se uz pomoć navigacije od nekoliko reči pronađe sakrivena čokoladica u parku. Ovom prilikom vežbala se preciznost izražavanja i moć opažanja.

Već sledećeg majskog vikenda u Starčevo ponovo dolaze srećne vesti. Na devetom po redu Bijenalu umetničkog dečijeg izraza - BUDI, starčevački izviđači osvoji su drugo mesto u konkurenciji “Ekologija/inovacija/eksperiment: BUDI kreativac“. Rezultat je još veći ako se zna da je na ovom bijenalu pristiglo više stotina radova. Rad starčevačke grupe izviđača, koja se za ovu priliku nazvala “Referenti za eko marketing“ činilo je 18 izviđača različitog uzrasta uz mentorstvo Jelene Košarić. Oni su osmislili i kreirali eko izum u vidu televizora, čije se “ekran“ pomera uz pomoć dva valjka na koja su namotani crteži sa različitim ekološkim porukama. Sve crteže učesnici su nacrtali sami, kao i izradu same kutije “TV aparata“ koji je u potpunosti napravljjen od predmeta reciklažnog materijala. Ovaj rad izložen je u Galeriji saveremene umetnosti u Pančevu do sredine juna meseca. Svečana dodela nagrada planirana je za 4. jun. Opširnije o ovome pisali smo u martovskom izdanju “Starčevačkih“.

Od 7. do 10. maja aktivan je bio i član uprave starčevačkog odreda Marko, koji je u svojstvu delegata Saveza izviđača Srbije prisustvovao svečanoj proslavi obeležavanja 65-godišnjice od osnivanja izviđača u Crnoj Gori. Svečanost se odigrala u Grahovu, gde se planira i izgradnja stalnog nacionalnog izviđačkog kampa. U slobodnim trenutcima priređena je i poseta Ostrogu, Nikšiću i Podgorici.

Trećeg vikenda maja iskorišćeno je vreme da se uradi prvi pregled opreme i otpočnu pripreme za novu kamp sezonu. Do kasno u noć stariji članovi Odreda prepakivali su i pregledali šatore, pregledali ostalu terensku opremu, uredno je složili na police i sanirali poneke otkrivene nedostatke ili popisali ono što će se naknadno popraviti. Tog vikenda Štab odreda, koji je sastavljen pretežno do srednjoškolaca, planirao je raspored odredskih aktivnosti, dok su se ostali izviđači u okviru redovnog sastanka bavili obukom iz pružanja prve pomoći.

U nedelju, 23. maja, starčevački skauti su organizovali još jedan veoma zanimljiv sastanak - kulinarsku radionicu. Sastanku su prisustvovali skoro svi članovi Odreda, koji su u okviru svoj vodova imali određene zadatke. Uz pomoć odredske kuvarice teta Goce, izviđači su pripremali bakine kolače - galete, kao i kuglice od keksa. Prvo se pravio bakin kolač. Tečni sastojci, zatim suvi, sve se lepo izmeša i gotovo! Smesa je podeljena na tri dela, kako bi se dobile tri varijacije kolača - sa limunom, sa kokosom i sa kakaom. Iako su napravljena tri različita ukusa, svi kolači su pojedeni bez obzira sa čime su bili. Kuglice od keksa je bilo još lakše napraviti - pomešati mleveni keks sa tečnim sastojcima, napraviti kuglice i uvaljati ih u kokos. Celokupna atmosfera sastanka je bila veoma vesela, ali i radna, jer su svi želeli nešto da urade - da promešaju, proseju, dodaju, valjaju, peku. Nakon što su degustirali proizvode svog rada, izviđači su ostatak sastanka proveli igrajući se u parku. Ovo je bila još jedna uspešna aktivnost Odreda, koji već punom parom priprema još aktivnosti i akcija za naredni vremenski period.

Svaki novi vikend bićše iskorišćen za sticanje veština za život koje će izviđači primenjivati odmah, ili će im značiti tek za koju godinu, kada im se znanje “slegne“.

Marko Stana

Kroki vesti

ñ Marko Stana i Vanja Deninger prisustvovali su, 18. maja, kratkoj onlajn obuci u vezi nastupa izviđača u medijima. Tom prilikom prezentovan je i istoimeni priručnik u izdanju Saveza izviđača Srbije.

ñ Odred izviđača “Nadel“ biće učesnik regionalnog “Mikser festivala“, koji se ove godine održava u Zornića-kući u Barajevu, od 26. do 28. maja.

ñ Svečana dodela nagrada za osvojeno 2. mesto na BUDI festivalu, biće priređena, 4. juna, u tržnom centru “Big“. Tom prilikom u planu je kratko upoznavanje sa znamenitostima Pančeva kroz specijalno pripremljenu turu za starčevačke izviđače.

ñ OI “Nadel“ će, 13. juna, u Narodnoj bašti u Pančevu, održati javnu radionicu za decu pod nazivom “Izviđačka zabava“. U okviru radionice očekuju se zabavni eksperimenti, kratke deomonstracije veština i poneki izazov za one odvažnije. Vidimo se!

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top