spc1

Posle 113 godina ponavlja se događaj u Starčevu od značaja za Pravoslavnu crkvu. Krajem 2019. godine urađeni su temelji za crkvu Ognjene Marije u našem mestu.

Plac je kupila Banatska eparhija sredstvima iz fonda posebnih potreba. U januaru 2020. godine, po prijavi, građevinska ispekcija je zatvorila gradilište. U toku proleća i leta završen je projekat i dobijene su sve potrebne dozvole za nastavak započetih radova na gradnji nove crkve. Polovinom novembra prošle godine urađena je ploča na temelju za crkvu. Svi dosadašnji radovi su izvedeni dobrovoljnim radom. Završetkom izgradnje ploče stečen je uslov za osvećenje temelja hrama. Zbog epidemiološke situacije čekao se povoljan trenutak da se obavi čin osvećenja temelja i polaganja povelje o gradnji hrama. Po molbi prote Zorana, vladika Nikanor je odredio utorak, 18. maj 2021. godine, za osvećenje temelja. U prepodnevnim satima verni narod je počeo da pridolazi temeljima nove crkve. Episkopi sa sveštenstvom i đakonom su došli na temelj hrama i ispred stola na kome je bilo sve potrebno pripremljeno i počeli čin osvećenja uz tropar “Hristos voskrese“. Episkop Banatski Gospodin Nikanor i Episkop Kanadski Gospodin Georgije, uz sasluženje protojereja stavrofora Radoslava Radmanovića iz namesništva pančevačkog, jeromonaha Teodora iz manastira Vojlovica, jereja Srđana Šarića iz Omoljice, jereja Gorana Klarića iz Banatskog Brestovca i protođakona Igora, uzneli su molitve za osvećenje temelja nove crkve. U toku usrdnih molitvi četiri posebno oblikovana kamena pokropljena su osveštanom vodicom i spušteni na četiri strane hrama u posebno pripremljenim mestima za osvećenje temelja. Povelju koju je napisao i pripremio starešina hrama protojerej Zoran Maletić pročitao je nemesnik pančevački otac Radoslav. Povelju su potpisali vladika Nikanor i vladika Georgije, a potom je stavljena u buteljku i napunjena maslinovim uljem i po zatvaranju zapečaćena voskom. Najsvečaniji čin polaganja povelje u temelj zajedno su obavili Episkop banatski Gospodin Nikanor, starešina hrama protojerej Zoran Maletić i predsednik Crkvenog odbora Živa Đurišić. Posle molitvenog dela vladika se zahvalio svima koji su radom i drugim oblikom pomogli da se počne sa izgradnjom hrama i istakao zasluge starešine hrama oca Zorana za sprovođenje ideje i početak gradnjee. Ocu Nedeljku se zahvalio za pomoć i podršku koju daje za ovaj posao.

Na kraju, prisutni su mogli da se posluže ponudama u dvorištu budućeg hrama koji se nalazi u Ulici Kestenova broj 5, a vladike sa sveštenstvom su otišli u porodični dom oca Zorana na posluženje. Ovaj dan je završen svečanim ručkom za visoke goste, sveštenstvo i zvanice, sa zahvalnošću na svemu do sada urađenom i sa željom da se hram posvećen Ognjenoj Mariji uskoro završi. Građevinski radovi, po najavi, uskoro će i započeti.

SN

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top