bozic3

Kalendarsku Novu godinu dočekali smo kako to trenutna situacija dozvoljava, većina u svojim domovima u krugu porodice. Na sličan način dočekani su i crkveni praznici.

               Na sednici Crkvenog odbora donesena je odluka da se januarski praznici slave molitveno kao i svake godine, a pozivanje gostiju i posluženja ove godine će izostati zbog epidemiološke situacije.

            Za Badnje veče tradicionalno je osveštan i naložen badnjak. Starešina hrama pozdravio je prisutne i poželeo da svi prisutni i oni koji nisu došli u portu, da u dobrom zdravlju i napretku uz blagoslov Božiji proslave nastupajuće praznike. S obzirom na situaciju za paljenje badnjaka, iako je vreme bilo povoljno, nije bilo prisutnih koliko je bilo prethodnih godina. Božićne praznike smo takođe molitveno proslavili svetom liturgijom na kojoj je pročitana Božićna poslanica.  Nešto manji broj vernika je došao na svečanu Božićnu liturgiju u hram. Srpska nova godina je molitveno uz svetu liturgiju proslavljena, a potom je pročitan izveštaj o poslovanju u toku protekle godine. Bogojavljensko osvećenje vode je obavljeno na tradicionalan način, a vernici su i u toku popodneva dolazili da zahvate i nose kući osveštanu vodu. Svetog Savu ove godine slavimo mnogo skromnije nego prethodnih godina, uz molitve na svetoj liturgiji i skromnim brojem recitatora.

Protojerej Zoran Maletić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top