Zbog pandemije koronavirusa 2020. godina bila je puna izazova i drugačija od svih prethodnih. Kako bi Vi ocenili 2020. godinu i šta su bili najveći izazovi sa kojima se Grad Pančevo suočio?

             - Pandemija koronavirusa uticala je na svakodnevicu svakoga od nas ali i na ekonomska dešavanja, i ovde i širom sveta. To je uticalo i na situaciju u Pančevu, na veće troškove u pojedinim oblastima i na slabije punjenje gradskog budžeta. Veliki izazov je stavljen pred lokalne samouprave, da očuvaju radna mesta, privredu, ali i duh svojih zajednica i da istraju u borbi protiv ove pošasti. Epidemija je glavni problem koji je sa sobom nosio i mnoge manje probleme koje smo, kao lokalna samouprava, morali da rešavamo. Sve smo  učinili da olakšamo ovaj period svim građanima.

            Pokušavamo da sačuvamo sva radna mesta i nastavljamo borbu kojom Pančevo prati put predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, a to je otvaranje novih radnih mesta, privlačenje investicija, izgradnja povoljnog poslovnog ambijenta, kako bismo privukli što više investitora. Sigurno ćemo nastaviti tim putem, da stvorimo poslovni ambijent da bude što povoljniji, da i postojećim investitorima olakšamo poslovanje, a našim sugrađanima obezbedimo mesta da se zaposle. Kao odgovorna i ozbiljna lokalna samouprava, u ovom teškom periodu, bili smo dobri domaćini i uspeli smo da sačuvamo budžet našeg grada i on je stabilan. Bez obzira na sve ove okolnosti uspeli smo da obezbedimo normalno funkcionisanje naše lokalne zajednice. Obezbeđena su srestva za funkcionisanje svih škola i vrtića, za funkcionisanje komunalnog sektora. Redovno se isplaćivane subvencije i sva druga davanja i nastavljene su investicije, pre svega u putnu infrastrukturu.   

            Kompanija “ZF“ je zaposlila prve radnike i nastavila gradnju fabričkih hala, “Brose“ gradi fabriku i raspisao je konkurs za prve radnike... Pokazalo se da je Pančevo privlačno investitorima, a da je formiranje “severne industrijske zone“  bio pravi potez. Hoće li se ta zona dalje širiti?

            - Severna industrijska zona u Pančevu, odnosno “Sever 1“ i “Sever 2“, je nešto na šta smo izuzetno ponosni. To je bio svojevrsni domaći zadatak koji smo uradili prateći put predsednika Vučića i Vlade Srbije u pravljenju pogodnog ambijenta za sve potencijalne investitore. To su dve indrustrijske zone u kojima imamo već dva velika investitora, “ZF“ i “Brose“, dve velike nemačke kompanije. Izgradili smo svu putnu i komunalnu infrastrukturu potrebnu za funkcionisanje te dve zone. U cilju poboljšanja poslovnog ambijenta radimo na izgradnji nove industrijske zone, “Sever 3“, i ona će se nalaziti preko od magistralnog puta kod “Severa 1“ i “Severa 2“. Trenutno smo u fazi razrade šta je sve potrebno kako bi ta zona postala operativna i kako bismo mogli da je pružimo tržištu ili da omogućimo postojećim investitorima da prošire svoje kapacitete ili da dođu novi investitori, jer ima interesovanja. Faza analize u kojoj smo sada nije daleko od realizacije čitavog projekta, jer smo sve one kapitalne stvari kako bi se prostor pripremio za investitore već odradili. Obezbeđena je dovoljna količina vode, struje, prečnici kolektora fekalne kanalizacije i dovoljne količine gasa. Idemo putem razvoja, a veoma nas raduje i što je u neposrednoj blizini našeg grada prolazak auto-puta od Beograda prema Zrenjaninu i ka Novom Sadu. To je trasa koja je na sedam kilometara od same severne industrijske zone. Dali smo predlog da se isprojektuje još jedan krak koji bi od naplatne rampe vodio ka “severnoj zoni“ i time bismo ispunili jedan veliki san svih Pančevaca - da naš grad bude na auto-putu. Nadam se da će odgovor na taj predlog biti pozitivan. Ako i ne bude, nećemo biti nezadovoljni. Taj auto-put se nalazi u programu “Srbija 2025“ i prezadovoljni smo time i zahvalni predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije, što ćemo dobiti jedan takav put.

            Zahvaljujući rekonstrukciji Internističkog bloka Opšte bolnice Pančevo građani imaju bolje uslove za lečenje. Da li će se rekonstruisati i ostali objekti u krugu Opšte bolnice?

            - Opšta bolnica Pančevo je veoma važna zdravstvena institucija, što je posebno došlo do izražaja u ovoj godini, kada su pacijenti koji su bolovali od kovida-19 lečeni u njoj. Veliki teret bolnica i danas nosi kao deo kovid-sistema. Veoma se radujem što je naša bolnica, u ovim teškim vremenima, pokazala koliko je važna i koliko su pančevački lekari dobri. Opšta bolnica   je jedna od najboljih koja se nalazi u kovid-sistemu. Ona je u dobrom stanju nakon investicija koje su sprovedene u prethodnim godinama, pre svega mislim na potpunu rekonstrukciju Internog odeljenja. Ali idemo dalje. I u 2021. godini ćemo nastaviti da radimo najvažniji projekat za sve nas, a to je izrada projektno-tehničke dokumentacije za dalju rekonstrukciju. U dogovoru sa kolegama iz Kancelarije za javna ulaganja, imamo plan koji već aktivno realizujemo. Prethodnim rebalansima budžeta obezbedili smo  sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije koja je kompleksna i traje. U 2021. godini nastavićemo izradu i idemo ka građevinskoj dozvoli, tako da će Pančevo, nadam se, brzo dobiti kliničko-bolnički centar kakav Pančevu i južnom Banatu zaista treba.

           

            Kako će, ukratko, izgledati budžet za 2021. godinu?

            - Pandemija je imala  znatan uticaj na ostvarenje prihoda i primanja budžeta Grada Pančeva u 2020. godini. Pandemija i dalje traje, tako da smo, pri planiranju prihoda i rashoda za 2021. godinu,  bili obazrivi. Obezbedili smo sredstva za sve one funkcije koje su neophodne, kako bi naši sugrađani što manje trpeli posledice pandemije. Budžet je programski, od 2015. godine se tako formira. Budžet je uvek bio transparentan i danas je takav. Ono što je važno, jeste to da smo uspeli da izvorne prihode grada podignemo i da ih dovedemo na nivo otprilike isti kao u prethodnoj godini, i pored smanjenih ustupljenih prihoda sa republičkog i pokrajinskog nivoa. Budžet za 2021. godinu iznosi 5.838.390.000 dinara i sadrži sve ono što je neophodno za normalno funkcionisanje Grada. Prva stvar kojom smo se vodili, jeste bilo da obezbedimo nesmetano funkcionisanje svih institucija, obrazovnih, ustanove kulture, socijalne zaštite, javnih i javno-komunalnih preduzeća, mesnih zajednica i to na istom ili čak i višem nivou nego u prethodnoj godini.

            Kada govorimo o Pančevu, tu su i investicije u industrijske zone. Sada tri, a imaćemo četiri, jer su ove zone pored svih stvari između ostalog doprinele da usled smanjenih primanja od Republike, možemo da kreiramo ovakav budžet u ovoj teškoj situaciji, a da nije ugrožena stabilnost Grada. Nastavićemo da ulažemo u naše industrijske zone i ovim budžetom smo iz kredita obezbedili 24 miliona dinara za nastavak izgradnje Ulice 7. nova, a sve za potrebe investitora “Brose“ koji će 2021. godine otvoriti svoju fabriku u Pančevu.

            Tu su i investicije za realizaciju projekata javno-privatnog partnerstva. Po pitanju izgradnje putne infrastrukture, projekat se nastavlja i mi ćemo imati intenzivne radove u gradskom jezgru, radiće se na potpunoj  rekonstrukciji šest ulica. Nastavićemo dalje sa rehabilitacijom puteva. Mnogo je urađeno i u naseljenim mestima... Pored toga opredelili smo sredstva da prevoz putnika zadržimo na ovom nivou. Možemo reći da i pored pandemije imamo najbolji javni prevoz. Obezbedili smo sredstva da to tako i ostane. Nastavljamo da radimo na svemu onome što smo započeli i da u uslovima pandemije čuvamo i razvijamo dalje naš grad.

            Kako vidite dalji razvoj Starčeva?

            - Sve što radimo, sve investicije i aktivnosti jesu zato da podignemo kvalitet života svih građana -  kako u centru grada, tako i u naseljenim mestima i da ona budu kompletno opremljena infrastrukturno i da svi stanovnici okolnih naseljenih mesta mogu da udobno žive. U narednim godinama očekujem poboljšanje standarda građana, jer se sada otvara prostor za dalja ulaganja kada je u pitanju razvoj kulture, seoskog turizma, manifestacionog turizma po čemu su naša naseljena mesta i u ovom konkretnom slučaju Starčevo, izuzetno atraktivna. Pre svega, jer imaju svoje tradicionalne manifestacije, koncerte, sportska takmičenja i prepoznatljiva udruženja.

            Po čemu biste voleli da Vas građani upamte na kraju mandata?

            - Insistiraću na tome da gradska uprava bude efikasnija i bliža građanima. Potrebno je da lokalna samouprava bude tu za građane, poverenje se ne sme prokockati i ako budemo posvećeni poslu uradićemo sve ono što ljudi od nas očekuju. Svi treba da budu što efikasniji i na usluzi građanima. Samo tako ćemo rešiti probleme koje sada imamo poput ukidanja liste čekanja za upis u vrtiće, rekonstrukcije i izgradnje nove komunalne i putne infrastrukture. To je ono što bih voleo da uradimo u toku ovog mandata. Želeo bih da Pančevo nakon ovog mandata stvarno bude grad budućnosti kao što već i ima takav epitet.

            Kvalitet vazduha u zimskom periodu i dalje je problem u Pančevu. Šta će Grad raditi da se ekološka slika poboljša?

            - Kvalitet vazduha u Pančevu prethodnih nekoliko godina se poboljšao, situacija je povoljnija u odnosu na prethodne godine. Međutim, glavni ekološki problem i dalje su čađ i druge praškaste materije nastale loženjem u individualnim domaćinstvima. To je problem koji lokalna samouprava ne može sama da reši već nam je potrebna i pomoć naših sugrađana koji su spremni da počnu da koriste čistije energente. S obzirom da prelazak na čistiji energent iziskuje i određena finansijska sredstva, Grad Pančevo već nekoliko godina zaredom pomaže sugrađanima tako što refundiramo deo sredstava koja su utrošili na kupovinu gasnog priključka. Unapređenje kvaliteta života svih građana kao i buđenje društveno-ekološke svesti jedan je od osnovnih i strateških ciljeva koje Grad Pančevo realizuje prethodnih godina. Zagađenje vazduha u Pančevu značajno je smanjeno i formiranjem “severne poslovne zone“. Vodili smo računa o tome da u toj zoni  bude industrija koje ne zagađuje životnu sredinu.  Nastavićemo i dalje da preduzimamo sve što je u našoj nadležnosti kako bi se ekološka slika Pančeva poboljšala.

            Najavljivana je rekonstrukcija Tamiškog keja. Kako će aktuelna epidemiološka situacija uticati na realizaciju ovakve kapitalne investicije?

            - U budžetu Grada za 2021. godinu predviđeno je kreditno zaduženje u iznosu od 564 miliona dinara. To je namenjeno sprovođenju investicija od velikog značaja. To se pre svega odnosi na početak uređenja potamišja i gradskog keja u iznosu od 250 miliona dinara, jer Pančevo, koje ima dve reke,  treba da ima takav prostor i sadržaje u puno kapacitetu. Rekonstrukcija tamiške promenade, odnosno gradskog keja,  biće i dalje jedan od kapitalnih projekata u narednom periodu. To je deo grada koji izlazi na reku Tamiš i koji je u srcu svih Pančevaca. Mesto je koje koristi celokupna zajednica. Na potrebu rekonstrukcije ovog dela grada ukazivali smo i pre izbora i pre nego što su nam građani dali poverenje. Potrebno je da naporno radimo naredne četiri godine i da opravdamo ukazano poverenje. Tamiški kej je svakako jedan od simbola Pančeva, mesto na koje svi Pančevci rado odlaze, ali i svi oni koji turistički dođu u naš grad. Zato, između ostalog,  ulazimo u realizaciju projekta rekonstrukcije tamiškog keja koji će biti na  nivou koji Pančevke i Pančevci zaslužuju.

            Novogodišnja čestitka našim čitaocima?

            - Vašim čitaocima, i dragim sugrađanima, želim u 2021. godini na prvom mestu puno zdravlja, a zatim i sreće, lične i porodične, kao i uspeh na poslovnom planu. Siguran sam da će u narednom periodu svi na celoj teritoriji Grada Pančeva, osetiti benefit svih do sada sprovedenih investicija i realizovanih projekata u našem gradu i da će Pančevo biti željeno mesto u Srbiji, kako za rad, tako i za udoban život.

Violeta Jovanov Peštanac

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top