Od tri preostala negasifikovana naselja na teritoriji Grada Pančeva, najbliže uvođenju gasa je Starčevo. Tamo su pre desetak dana startovali završni radovi na izgradnji distributivnog polietilenskog gasovoda, koji u ovoj fazi treba da stigne do Omoljice, a odatle bi, verovatno naredne godine, bio nastavljen sve do Ivanova, poslednjeg naselja do kojeg još uvek nije stigla ova vrsta energenta.

                 Pomenuti posao izvodi beogradski “Milenijum tim“, koji je ujedno i investitor ovog projekta, a radove nadzire Dragan Majstorović, direktor firme “MT Gastel“, koja će biti distributer gasa.

            - Položili smo već oko šesto metara cevi, a bilo bi i više da nam ne zadaju muke neobeležene instalacije, zbog kojih smo prinuđeni da obavljamo probna poprečna kopanja na osu trase rova, kako bismo ih na vreme uočili. Stoga, do kraja godine možda ćemo uspeti da uradimo kilometar od ukupno četiri i po, koliko nam treba da bismo stigli do Omoljice - kaže Majstorović.

            Mreža će biti napunjena putem distributivnog polietilenskog gasovoda i pomoću merno-regulacione odorizacijske stanice (MROS), koja će, kako stvari stoje, biti stacionirana preko puta benzinske pumpe na ulazu u Starčevo. Inače, mreža u Starčevu je kompletno urađena.

            - Stanica je naručena i već je u toku njena izrada, a prvobitno je trebalo da bude preko puta glavnog ulaza u Rafineriju nafte Pančevo. No u međuvremenu su tamo podignuti stubovi za prenos električne energije iz Termoelektrane-toplane, pa smo nakon konsultacija s nadležnim JP-om “Urbanizam“ dobili zasad samo usmeno obećanje da je za novo mesto MROS-a odabrana lokacija na uglu  ulica Pančevački put i Proletnje. Trenutno su u toku aktivnosti u vezi s njenim ozvaničenjem - ističe Majstorović.

            Predsednik Mesne zajednice Starčevo Petar Andrejić, u izjavi za SN izražava želju da će se  ovi poslovi uskoro okončati:

            - Na gasifikaciji, kao jednom od naših prioriteta, radi se već dovoljno dugo. Krajnje je vreme da se i ovaj posao završi i da gas poteče do korisnika. Na taj način postići ćemo strateški interes - da Starčevo ima kompletiranu infrastrukturu. To će naše mesto staviti u red retkih lokalnih zajednica koje su u potpunosti rešile putnu mrežu, gasifikaciju i upravljanje otpadom - kroz mrežu fekalne kanalizacije i remedijacijom deponije - ističe Andrejić.

            Gasifikaciju našeg mesta započela je beogradska “Telefonija“ ali je ona pre nekoliko godina otišla u stečaj. Otkupio ju je “MT Gastel“ koji je na taj način stekao pravo i nad, dobrim delom već postavljene mreže u Starčevu,  a sada se taj sistem zaokružuje radovima na napojnom cevovodu, “kičmi“ gasne mreže.

SN

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top