muzej1

Starčevo se odnevdano može svrstati u dragulje ouvanja kulturno-istorijskog nasleđa Banata, ali i šire. Tako se svojevrsni starčevački muzej našao na mapi banatskih muzeja, zavičajnih zbirki i galerija pored onih u Idvoru, Kovačici, Novom Miloševu, Banatskom Novom Selu, Gudurici, Uzdinu, Dobrici...

             Ono što ga čini izuzetnim je uređenost po savremenim muzeološkim kriterijumima. To posetiocu omogućuje prilično dobro samostalno upoznavanje sa samom postavkom i pored nedostatka stručnog lica poput kustosa ili muzejskog pedagoga. Hronološki koncept postavke, kakav se većinom sreće u velikim muzejskim ustanovama, i ovde vodi zainteresovane kroz prošlost ljudi koji su naseljavali Starčevo i bližu okolinu, od čuvene starčevačke kulture (iz perioda neolita, 6200-5400. gpne), preko rimskog prisustva na ovim prostorima, do osnivanja današnjeg naselja u vreme Vojne granice i njegovog razvoja do Drugog svetskog rata.

            Lokalno gledano, zahvaljujući čelnicima Starčeva koji se trude da unaprede sve sfere života svojih sugrađana, kulturna ponuda našeg mesta je ove godine upotpunjena pažljivo koncipiranom muzejskom postavkom, onoliko koliko je to prostor dozvoljavao. Kao takav, namenjen je svim generacijama, prvenstveno Starčevaca, koji poštuju istoriju i tradiciju svog zavičaja. To je lepa prilika da se svi upoznaju sa možda i nekim manje poznatim segmentima prošlosti mesta u kom žive. Besplatan ulaz i vreme poseta prilagođeni slobodnom vremenu većine ljudi, razlog su više da svako obiđe starčevački muzej, ali i da dovede u posetu goste i ljubitelje starina iz drugih mesta, jer ovakav muzej se ne sreće često u manjim sredinama.

            Postojanje jedne ovakve institucije od velikog je značaja i za decu predškolskog i školskog uzrasta kada je reč o jačanju istorijske svesti i lokalnog, pa i regionalnog, identiteta. Kroz posete muzejima deca se na zanimljiviji način nego u učionicama upoznaju sa kulturno - istorijskim nasleđem i vrednostima svog zavičaja. Mladim  Starčevcima je sada omogućeno da u svom mestu više saznaju o prošlosti svojih predaka, ali i da nauče da se ponašaju u jednoj ovakvoj ustanovi kulture. Prosvetnim radnicima će to obogatiti obrazovno-vaspitni rad kroz nastavne ili vannastavne aktivnosti bez otežavajućih okolnosti (organizovanje prevoza, troškovi) kao kad su u pitanju posete gradskim institucijama. 

            Treba istaći da jedna ovakva muzejska postavka može dobro poslužiti u turističko - marketinške svrhe. S obzirom na to da se Starčevo nalazi na popularnoj biciklističkoj ruti i prometnoj putnoj trasi, to je dobra prilika da se privuku  prolaznici. Ukoliko nadležni budu radili na prezentovanju kulturne ponude Starčeva, to će otvoriti mogućnost da se Starčevo uvrsti u ponudu turističkih agencija. Tada se i ugostitelji i trgovci mogu nadati “delu kolača“ od posete turista.

            Kulturni radnici Starčeva se ne zaustavljaju na muzejskoj postavci koja je sama po sebi već impresivna za ovdašnje prilike. Ideja za unapređenje i upotpunjavanje muzejske ponude već ima. Dvorište zgrade, u kojoj se nalazi muzej, moglo bi da posluži za organizovanje postavke koja bi dočarala deo nekadašnjeg neolitskog naselja koje je otkriveno i proučeno na području Starčeva, što bi predstavljalo svojevrsni muzej na otvorenom.

Milena Jovišić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top