gas

Prirodni gas je energent koji štiti okolinu, jednostavan je za korišćenje, ekonomičan, uvek na raspolaganju, bezbedan i pouzdan, te ne čudi interesovanje velikog broja žitelja Starčeva za završetak gasifikacije. Iz tog razloga, razgovarali smo sa Draganom Majstorovićem, direktorom “MT GasTela“, o napretku radova.

            Gospodine Majstoroviću, prilikom našeg poslednjeg razgovora konstatovali smo da treba da se, u prvoj polovini 2019. godine, uradi preostali deo distributivnog čeličnog gasovoda i merno-regulaciona stanica. Kakav je trenutni status radova na gasifikaciji Starčeva?

            - U poslednjih godinu dana urađen je projekat za izvođenje - PZI: proširenje distributivnog gasovoda MOP 4bar distributivne gasovodene mreže (DGM) Starčevo, i povezivanje sa DGM Starčevo. Ishodovana je i građevinska dozvola.

            O čemu se, zapravo, radi?

            - Dakle, u pitanju je polietilenski distributivni gasovod koji treba da da poveže merno regulacionu odorizacijsku stanicu MROS Starčevo sa DGM Starčevo i da stigne sve do ulaza u Omoljicu. Druga faza projektovanja i izvođenja treba da obuhvti povezivanje DGM Omoljica i dalje prema Ivanovu, uključujući projektovanje i izvođenje DGM Ivanovo. Trebalo je ove godine, na početku građevinske sezone, da se pristupi izvođenju građevinskih radova, sa prethodno izabranim izvođačem. Nažalost, pandemija koronavirusa, vanredno stanje i sve u vezi sa tim, doveli su do zaustavljanja tih aktivnosti.

            Na čemu se još radilo?

            - Počev od juna 2018. godine trajali su razgovori i razrešavanje pitanja povećanja kapaciteta priključnog čeličnog gasovoda, sa mestom priključenja u zoni raskrsnice ulica Spoljnostarčevačke i Boračke, na čelični gasovod “Graneksport“ za Luku Dunav. Dobijen je kapacitet od 2.500 Nm3/h, sa mogućnošću povećanja u perspektivi na 6.000 Nm3/h. Pored toga razrešena je i mogućnost da se za mesto preuzimnja gasa između JP “Srbijagas“ i “MT GasTel“ projektuju i izgrade dve podzemne merne stanice: radna i rezervna, u zoni raskrsnice Spoljnostarčevačke i Boračke ulice. Propisi dozvoljavaju podzemne gasovodne objekte tipa merna stanica-MS, redukciona stanica-RS i Merno regulaciona stanica-MRS, ali ta rešenja do danas nisu primenjivana, tako da tu ne postoje konkretna iskustva i praksa!

            To je nešto novo na našim prostorima. Hoće li to otežati posao?

            - Postoji predlog idejnog rešenja za ovaj objekat. Očekuje se da će se do kraja godine uraditi Projekat za izvođenje ovog objekta.

            Dakle, sledi nastavak radova?

            - Po nalogu poslovodstva preduzeća pristupilo se hitnoj nabavci MROS (merno regulaciono odorizaciona stanica) Starčevo. Izabran je isporučilac i ovih dana treba da se potpiše ugovor. Rok izrade i isporuke je 45 dana. Dakle,  zaključno sa novembrom 2020. godine, uzimajući u obzir i moguće zastoje, trebalo bi da MROS Starčevo završen i na svom mestu, preko puta “Kapije 2“, tj. glavnog ulaza u Rafineriju nafte Pančevo.

            Kada se očekuje konačni završetak radova?

            - Ovo su glavni i najvažniji urađeni poslovi u poslednjih godinu dana, koji su zahtevali mnogo “paprilogije“ i čekanja. Bilo je i drugih aktivnosti, o kojima će biti reči drugom prilikom i, naravno, kada se privedu kraju. Intenzivno radimo na tome.

P. Andrejić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top