lazic

Uloga Zavoda za javno zdravlje u Pančevu bila je velika u vreme pandemije virusa kovid-19. Koliko ste zadovoljni načinom na koji ste kao institucija odgovorili ovom velikom zdravstvenom izazovu?

         - Izazov je zaista  bio veliki i mislim da se to dešava jednom u životu, da neko radi poslove vezane za epidemiju zarazne bolesti o kojoj ne znamo ništa. Nikad nije lako voditi poslove vezane za epidemiju ma kakva ona bila, jer nosi sa sobom niz rizika. Još kada imate pandemija u celom svetu, sa nepoznatim uzročnikom i etiologijom , nepoznatim načinom prenošenja, sa nepoznatom zaštitom i merama prevencije, kao i merama dijagnostike i lečenja onda je posao još teži. Kao direktor ustanove koji je kontinuirano bio sa zaposlenima sve vreme, veoma sam zadovoljna radom svojih zdravstvenih radnika, njihovom odgovornošću i stručnošću i moralnošću u ovom periodu bez obzira na to što nemamo svoju zgradu i bez obzira na loše uslove u kojima radimo, jer su oni među najlošijima među zavodima na teritoriji cele zemlje. Zadovoljna sam time što smo odgovorili svim zadacima koje smo imali, što su svi zdravstveni radnici radili sve vreme, što nisam imala nijednog zdravstvenog radnika koji je otvorio bolovanje kako bi se na taj način “izvukao“ da ne radi poslove iz delatnosti Zavoda. Nismo imali nijednog zaraženog zdravstvenog radnika Zavoda, što je zaista  bitno. Kada sumiram rezultate rada, Zavod je više nego odgovorio zadacima koje je imao. Ako pogledamo da smo na teritoriji našeg okruga imali više od 300 pozitivnih pacijenata, a da je to nešto malo manje nego ostatak Vojvodine, uz okolnosti kao što je kovid-bolnica u Pančevu i blizina Beograda i da smo obavili više od 10.000 testiranja naših građana na prisustvo kovida za ova tri meseca onda mislim da smo više nego odgovorili zadatku.

            Zbog putovanja ali i nekih drugih razloga građanima je potrebna i potvrda da su negativni na virus kovid-19. Da li je ovakav test moguće uraditi u Pančevu? Po kojoj ceni i kakva je procedura?

            - Trenutno se u Zavodu radi uzorkovanje brisa za testiranje na PCR po proceduri kako je i dogovoreno na kriznom štabu Vlade Srbije. Cena testa je 6.000 dinara koju građani uplaćuju na žiro račun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i kod nas dolaze samo sa potvrdom o uplati svakog radnog dana od 11 do 13 časova. Ti brisevi se za sada nose u Institut za javno zdravlje Vojvodine gde se radi testiranje. Rezultati stižu kod nas i građani ih podižu kod nas u Zavodu. Pošto smo dobili aparat za testiranje, iskreno se nadam da ćemo u prvoj polovini jula pokrenuti taj aparat u našoj mikrobiološkoj laboratoriji i da ćemo i samo testiranje raditi u Pančevu i da nećemo više zavisiti od druge laboratorije. Iskreno se nadam da će građani vrlo brzo testiranja na prisustvo virusa kovid, kao i serološko testiranje na antitela moći da rade u Zavodu.

            Javnosti je već dobro poznata saga o novoj zgradi Zavoda za javno zdravlje, koju vaš osnivač, Pokrajinska Vlada gradi od 2008. godine u bolničkom dvorištu. Administrativne procedure, problemi sa izvođačima radova, samo su neki od problema zbog čega se gradnja otegla. Kakva je trenutna sitauacija sa završetkom zgrade, pogotovo jer je realizovana rekonstrukcija Internističkog bloka Bolnice zbog čega Zavod poslednjih godina radi na dve lokacije?

            - Objekat Zavoda za javno zdravlje je od izuzetno velikog značaja kako za same građane Pančeva, tako i za ceo Južnobanatski okrug. Radovi su započeti na ovom objektu još sad davne 2008. godine i na žalost nisu završeni. Orjentaciono je završeno oko 50% građevinskih radova i nažalost veoma loše vođenom politikom nad samim objektom, a isto tako i sredstvima koja su bila opredeljena za završetak objekta ti radovi nisu završeni. Grad Pančevo je uradio kompletno novu tehničku dokumentaciju i uz pomoć Vlade Republike Srbije obezbeđena su sredstva u vrednosti od 210 miliona dinara da se radovi na objektu završe. Sredstva je obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Radovi će obuhvatiti završne građevinsko-zanatske radove unutar objekta, fasaderske radove i ugradnju kompletne unutrašnje stolarije, liftova i platforme kao i instalacija i opreme. Takođe,   izvešće se radovi na priključku Ulice Miloša Obrenovića, kao i pristupna saobraćajnica sa parkinzima na parceli Zavoda. U okviru radova unutar objekta postavićemo spuštene plafone, nedostajuće pregradne zidove, biće izlivene podne obloge i urađeni manji građevinski radovi za postavljanje novog lifta i platforme za lica sa invaliditetom. Za fasaderske radove koristiće se energetski štedljive fasadne boje koje imaju i ulogu isušivanja vlage iz zida. Radovi će obuhvatiti 2.600 kvadratnih metara objekta. Očekuje se da radovi budu završeni do kraja sledeće godine.

            Zašto je važno da se završi nova zgrada Zavoda za javno zdravlje Pančevo?

            - Kao što je i poznato Zavod se iselio iz svojih prostora da bi se završilo interno odeljenje Opšte bolnice Pančevo koje je bilo značajno svima nama posebno građanima Pančeva. Mi smo sada raseljeni u dva objekta koja nisu adekvatna za delatnost Zavoda kojom se bavimo i završetak ovog objekta bi bio jako bitan za adekvatan rad Zavoda za javno zdravlje, kao i proširenje njegove delatnosti i osavremenjavanje rada posebno u delu laboratorije i to u delu mikrobiološke laboratorije i hemijske labaratorije. Koliko je neophodno da imamo adekvatne uslove za rad pokazalo se sada, posebno u doba korone, kada smo morali da radimo 24 sata u gotovo nemogućim uslovima, da nismo imali adekvatan prostor gde bismo mogli da obavimo testiranja koja su bila važna već je testiranje naših građana rađeno u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Takođe, pripremu za sprovođenje svih epidemioloških mera nismo mogli da radimo na onaj način na koji to svakako zahteva rad u epidemiološkim uslovima.

            Zašto je za građane važno da Zavod za javno zdravlje dobije novu zgradu?

            - Za građane je značajno zato što bismo na taj način proširili obim rada u delu ispitivanja svih onih parametara koje Zavod radi naročito u delu ispitivanja virusa u kliničkoj mikrobiologiji koji će, nažalost, u narednom periodu, kao što se i videlo u ovoj situaciji, biti veoma bitni. Ali, svakako i još dodatnih usluga koje Zavod može da pruža, a koje u ovim uslovima sada jednostavno to nije moguće.

            Sledeće godine delatnost Zavoda obeležava jubilej od 100 godina i bilo bi jako lepo da se to obeleži u novoj zgradi i da se proširi obim delatnosti Zavoda, ono što bi bilo korisno za sve građane, ne samo Pančeva nego i celog Južnobanatskog okruga. Za građane je važno i to što će imati bolje uslove prijema i obrade materijala iz kliničke mikrobiologije, a dostupnost svih usluga koje Zavod može da pruži bi bila mnogo bolja kada se obezbede bolji uslovi. Proširili bismo i set parametara koji mogu da se rade pogotovu u kliničkoj mikrobiologiji kao i serološka testiranja na prisustvo antitela i za neke druge viruse, a ne samo za kovid. Bili bismo u mogućnosti da proširimo i set parametara koji se rade u ispitivanju stanja životne sredine u delu zaštite javnog zdravlja građana i kod vode za piće, kod vode za kupanje, otpadnih voda, vazduha… Sve ono što može da naruši zdravlje građana, a nije pojedinačna usluga već je usluga javnog zdravlja, moći će da se radi u novoj zgradi Zavoda.

            U delu edukacije stanovništva važno je da se razvije deo promotivnih i obrazovnih aktivnosti Zavoda za javno zdravlje koji je za sada, na žalost, zamro zato što nemamo prostor. Dobijanjem prostora ponovo bismo pokrenuli Savetovalište za reproduktivno zdravlje, Savetovalište za HIV, zatim za polno prenosive bolesti, za pravilnu ishranu, sve usluge koje se odnose na promociju zdravlja i prevenciju bolesti, a nisu usko specifične za neka laboratorijska ispitivanja.

            Zavod za javno zdravlje svake godine vrši uzorkovanje i proveru kvaliteta površinskih voda na kupalištima na teritoriji Pančeva. Kako će taj posao izgledati ove godine i kada možemo očekivati prve rezultate?

            - Imamo odličnu saradnju s Gradskom upravom  i ugovaramo usluge ispitivanja vode za kupanje i rekreaciju koje se radi dva puta mesečno. Sada nas je na neki način omeo i virus korona da bi se sproveo postupak javne nabavke i obezbeđivanja uslova da se ovaj posao radi. Taj tehnički deo priče se privodi kraju i nadamo se da ćemo već početkom jula početi sa ispitivanjem vode za kupanje na Tamišu, Dunavu kod “bele stene“, na kačarevačkom jezeru. To su punktovi gde mi radimo proveru kvaliteta vode za kupanje i rekreaciju za Grad Pančevo, pa ćemo videti kakva je voda sada. Nadam se da će rezultati pokazati da će građani moći da ih koriste u letnjem periodu s obzirom da zdravstvena struka ne savetuje odlazak na letovanje u druge zemlje zbog pandemije. To je sada lična odgovornost svakog građanina.

            Medicinska struka upozorava da je pred nama novi talas virusa korona. Koje smo lekcije naučili iz prvog talasa i koje su Vaše preporuke građanima?

            - S obzirom na to da epidemija nije ni zvanično kod nas završena, već da samo ima usporeniji tok u letnjim mesecima, očekujemo da će s jeseni broj inficiranih i obolelih biti veći. Očekujemo tada drugi talas, ali u kom obimu će biti to niko ne može da proceni. Ono što je bitno to je ta lična odgovornost i sprovođenje mera zaštite svakog građanina posebno. Mi i dalje insistiramo na fizičkoj distanci, pojačanoj higijeni ruku, na nošenju ličnih zaštitnih sredstava koliko je to moguće naročito kada ste u zatvorenom prostoru ili u kolektivu gde ima više osoba. Sada preporučujemo boravak na otvorenom prostoru kad god je to moguće tokom leta kao i vitaminsku ishranu u cilju jačanja imuniteta svakog od nas, jer ove prethodne nedelje su pokazale da preciznih pravila nema i da i dalje ne znamo šta je sve put prenošenja virusa. Još uvek sa sigurnošću ne može da se tvrdi ni da li je obolela osoba prenosnik virusa. Zato prema svakoj osobi za sada moramo da se ponašamo kao da je potencijalni izvor infekcije. Prvi simptomi liče na simptome mnogih drugih virusnih oboljenja, pa ni tu sa sigurnošću ne možemo reći da li ima baš kovid ili neku drugu infekciju. I dalje je nepoznanica koliko traje inkubacija virusa kovid. Ono što je najveća nepoznanica, ne znamo kako će koja osoba da reaguje ako se inficira kovidom-19 i kakva će težina kliničke slike da se razvija do kraja izlečenja.

            Prema podacima kojima raspolažete kakav je kvalitet vazduha u Pančevu, kao i kvalitet vode koju Starčevci piju?

            - Gradski vodovod na određenim punktovima obavlja redovna uzorkovanja vode za piće i prati se kvalitet vode i tu nemamo nikakvih problema. U redovnoj smo komunikaciji sa njima, Starčevci piju vodu iz gradskog vodovoda i tu ne moraju da brinu - kvalitet vode koju piju je odličnog kvaliteta. Zavod za javno zdravlje nema posebno merenje kvaliteta vazduha u Starčevu, to je u okviru monitoringa Grada Pančeva. Ipak, nakon bombardovanja kompletna industrija je obnovljena u skladu sa strožijim propisima i sve je to doprinelo da kvalitet vazduha uopšte na našoj teritoriji bude bolji. Kvalitet vazduha je bolji nego što je bio u prethodnim godinama i decenijama i mi smo sa tim na neki način zadovoljni. I Starčevci bi zbog toga trebalo da budu zadovoljni.

            Zavod redovno po ugovoru sprovodi sanitarnu kontrolu u obrazovnim ustanovama na teritoriji celog Grada. Kakvi su poslednji rezultati kad je reč o Osnovnoj školi “Vuk Stefanović Karadžić“ u Starčevu i vrtića “Kremenko“?

            - Obavili smo kontrolu pre nego što je trebalo da počne drugo polugodište, a zbog pandemije izostala je kontrola pred prolećni raspust, jer deca više nisu ni išla u školu. Ispitivanje kvaliteta vode za piće u objektu radili smo sada pred otvaranje škola pre polaganja maturskih ispita. Radili smo ispitivanje kvaliteta vode i nadzor nad objektom i svaki put su rezultati bili zadovoljavajući.

Violeta Jovanov Peštanac

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top