Za izviđače važi pravilo da se oni mogu snaći u svakoj situaciji. Zabrana kretanja i okupljanja, koja je nastupila usled pandemije virusa KOVID-19, odložila je očekivanu prolećnu sezonu i zanimljive skautske aktivnosti koje je prate. Međutim, to nije sprečilo izviđače da ipak pronađu način da nastave sa edukacijom i pronađu izvor zabave i druženja sa dugarima iz drugih mesta.

Savez izviđača Srbije, nekoliko  dana nakon proglašenja vanrednog stanja, odreagovao je sa setom ideja i mogućnosti za održavanje sastanaka i aktivnosti u kućnim uslovima.

Starčevci su se brzo snašli u svemu ovome. Oformili su grupu vođa na društvenim mrežama gde su nastavili dogovare putem video poziva, a ujedno i razmenjivali svoja iskustva tokom trajanja vanrednog stanja. Veće aktivnosti odvijale su se po običaju vikendom, dok su smernice za slobodan individualni rad izviđača davane periodično. U slobodnim smernicama izviđači su mogli da sebi i ukućanima organizuju različite igre, oprobaju se u učenju nekih novih veština, ili na kreativan način primene nešto što su ranije stekli.

Sat za našu planetu

            Poslenja subota marta, rezervisana je za svetsku ekološku akciju pod nazivom “Sat za našu planetu” u organizaciji Svetskog fonda za zaštitu prirode. Savez izviđača Srbije prepoznajući značaj ove aktivnosti za planetu rešio je da izazove sve odrede da učestvuju tako što će motivisati članove da ugase svetla u svojim domovima na jedan sat. Izazov je prihvaćen. Dvadeset troje Starčevaca u sedamnaest domaćinstava odazvalo se pozivu. Lara, kao vođa aktivnosti osmislila je da se prenese ekološka poruka koju će snimiti svi članovi koji žele da učestvuju izgovarajući segmente ekoloških poruke naizmenično. Nakon sat vremena iz mraka dnevnih i spavaćih soba nastali su veoma simpatični traženi snimci sa vrlo značajnom i jasnom porukom koja glasi:  “Okrenimo se planeti“. Uz osmišljen scenario, Jelena je pridodala dizajn a Dijana kroz montažu ukopila snimke do željene ideje. Tako je kratak film o starčevačkom satu za planetu napravljen i poslat na savezni konkurs. Dva dana kasnije dobijen je odgovor. Kratak film Odreda izviđača “Nadel“ osvojio je prvo mesto na Saveznom takmičenju! Kao nagradu osvojen je vaučer za saveznu aktivnost po izboru, nakon završetka vanrednog stanja.  Ovaj film može se pogledati na fejsbuk stranici “Odred izviđača Nadel“ kao i na jutjub kanalu pod istim imenom.

Svetsko druženje izviđača na internetu

            Sledeći vikend bio je rezervisan za aktivnost pod nazivom “JOTI“, što je skraćenica od “Svetska smotra izviđača na internetu“. Starčevce je na ovoj aktivnosti predstavljalo osam članova voda “Koale“. “JOTI“ je multikulturološka manifestacija, u kojoj je ove godine učestvovalo neverovatnih 1.500.000 izviđača iz preko 160 država širom sveta. Putem poruka i video poziva, starčevački skauti su stupili u kontakt sa izviđačima iz Francuske Švedske, Rusije, Mađarske, Letonije, Norveške, Španije, Turske, Italije, Velike Britanije, Meksika, SAD-a, Kanade, Dominikanske republike, Ekvadora, Brazila, Kolumbije, Bolivije, Nigerije, Kenije, Libana, Irana, Tajvana, Japana, Indonezije i Australije. Lako je zaključiti da su svi kontinenti zaokruženi, čime je stečeno neverovatno iskustvo upoznavanja sa životima prosečnog deteta u svim ovim mestima. Izviđači su se dopisivali u “virtuelnom kampu“, gde su razmenjivali svoja iskustva i doživljaje. Takođe, igrali su i razne društvene igre, kao što su različite igre kartama ili “Ne ljuti se čoveče“. Pored toga mogli su da se uključ na različita obraćanja poznatih izviđačkih ličnosti ili da istražuju različitu literaturu.

Onlajn edukacija i podrška poznatih

            Prvi Savezni onlajn višeboj koji je okupio 400 učesnika iz zemalja u regionu održan je od 10. do 12. aprila. Na ovom takmičenju “nadelovci“ nisu imali učesnike, ali su se uključili tokom direktnog prenosa zabavnog dela programa koji se odvijao uživo na instagramu. Ovu aktivnost podržali su glumac i voditelj Milan Kalinić kao i scenarista i glumac serijala “Dnevnjak“ Đorđije Žorž Andrić, koji su izviđačima davali savete kako da na zanimljiv način provedu dane kod kuće. Nakon ovoga, 18, 20. i 22. aprila, Savez je organizovao nov serijal aktivnosti pod nazivom “Sa Savezom na Ti“. Cilj ovih aktivnosti bila je edukacija na različite izviđačke teme koju su držali tri vodeća predstavnika u Savezu izviđača Srbije. Među njima bio je i načelnik starčevačkog odreda, koji je održao vebinar na temu “Kampovanje bez tragova“ sa ciljem da upozna izviđače kako da borave u prirodi a da je što manje ugrožavaju.

Marko Ivošević i

Marko Stana

Kroki vesti

 Bez obzira da li ste član izviđačke organizacije ili to tek planirate da postanete, ili vas samo zanima šta mi to radimo: pozivamo vas da posetite fejsbuk ili instagram stranicu Saveza izviđača Srbije i tu pronađete neke od pomenutih aktivnosti i sami se oprobate u njima kod kuće ili ih poslušate. Ukoliko vam se ovo dopadne, OI ‘Nadel‘ vas čeka da zajedno zakoračimo u avanturu.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top