Vernici rimokatoličke crkve u Starčevu ove godine su uskršnje praznike obeležili jednu sedmicu pre svoje pravoslavne braće i sestara.

Pridržavajući se mera zabrane kretanja uvedenih zbog pandemije koronavirusa, najradosniji hrišćanski praznik proslavili su skromnije i isključivo u okviru porodičnog doma. Svete mise su svi imali mogućnost da prate putem društvenih mreža, a one su prenošene iz parohijske kapele crkve svetog Karla Boromejskog u Pančevu. Kao i obično, uvod u Uskršnju nedelju označila je Cvetnica. Na taj praznik je održana svečana sveta misa uz blagoslov vrbovih grančica. Usledilo je Vazmeno trodnevlje, i to počev od Velikog četvrtka i Mise večere Gospodnje. Nastavak je bio na Veliki petak kada su obavljeni Obredi muke Gospodnje, a zatim je na Veliku Subotu održano Vazmeno bdenje i blagoslov ognja na kojem je ražaren plamen ovogodišnje uskršnje sveće.

            Misno slavlje na dan Uskrsa predvodio je rimokatolički paroh, Ladislav Đuriš, u koncelebraciji sa sveštenicima Tamašom Mašom i Tamašom Velenceijem. Uživo ih je pratio veliki broj vernika čije su trpeze tog dana krasile tradicionalne praznične đakonije uz farbana jaja kao simbol rađanja i pobede nad smrću. Delić uskršnje atmosfere iz svog doma s redakcijom “Starčevačkih novina“ podelila je Julijana Radočaj Juga. Na fotografiji koju ovom prilikom objavljujemo nalaze se njena unuka Sonja i unuk Leon.

D. Mergel

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top