Ivan Bojković u stacionaru

Prva infekcija koronavirusom kovid-19 u Srbiji zabeležena je 6. marta. Šireći se po našoj zemlji ova pošast je neminovno stigla i do Starčeva, i to 9. aprila. Infekcija se verovatno dogodila na poslu u Beogradu a naš sugrađanin, Ivan Bojković,  nakon dve nedelje provedene u stacionaru na beogradskom sajmu, pre nekoliko dana je otpušten i nalazi se u svom domu u Starčevu.

U međuvremenu dogodila su se još tri slučaja pa je do zaključenja ovog broja našeg lista ukupno četiri Starčevaca sa potvrđenim slučajem završilo na Sajmu. U pitanju su lakši slučajevi infekcije koronavirusom.

            Krizni štab Mesne zajednice Starčevo je uspostavljen još 16. marta. Komandant štaba je Petar Andrejić a njegov zamenik je Predrag Stanković. Štab je uspostavio stalno dežurstvo, koje podrazumeva mobilnost i tokom vikenda kao i u toku trajanja policijskog časa. U vertikalnoj hijerarhiji preuzimana su sva naređenja Gradskog štaba za vanredne situacije koja su, potom, realizovana na terenu. Vršena je dezinfekcija u saradnji sa DVD-om kao i sa JKP-om “Starčevac“ koji se u ovu akciju uključio nabavkom “atomizera“.  Krizni štab je organizovao i mrežu volontera koji su građanima bili na usluzi u pogledu pružanja pomoći pri snabdevanju namirnicama i lekovima. Ukupnost pomoći volonterske službe najbolje je predstavljena prilikom podele 739 paketa pomoći penzionerima sa primanjima nižim od 30 hiljada dinara, koji su podeljeni u svega dva popodneva.

            Što se javnog reda i mira tokom trajanja policijskog sata tiče, može se reći da je Starčevo bilo mirno i da su meštani uglavnom odgovorno pristupili ovoj restriktrivnoj meri.

            Nakon prvobitnog opuštenijeg odnosa prema preporučenim merama u toku trajanja pandemije a koje se odnose na socijalno distanciranje i nošenje zaštitnih maski, može se primetiti da je disciplina postojala sve veća što je vreme više prolazilo.

Dezinfekcija centra Starčeva

            Iako su apoteke “opustošene“ u prvih nekoliko dana, vrlo brzo je uspostavljena normalna snabdevenost zaštitnom opremom i proizvodima za dezinfekciju a tako je i danas u sve tri starčevačke apoteke. Snabdevene su i prodavnice a tokom vanrednog stanja neke prodavnice i pekare ponudile su građanima mogućnost donošenja robe na kućnu adresu. Škola i Dom kulture zatvorili su svoja vrata dok traje vanredno stanje. Odnošenje kućevnog smeća u organizaciji pančevačke “Higijene“ funkcioniše sve vreme, a starčevački komunalci rade sve vreme, a čini se da ulažu još veći napor nego inače. Veliki verski praznik Uskrs, obeležen je u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije i verskih poglavara.

            Zvanična sportska takmičenja u celoj zemlji pa tako i u našem mestu otkazana su ali je primetno da se veliki broj Starčevaca odlučio da ove dane provede u nekom rekreiranju ili u prirodi. Porasla je popularnost pecanja, biciklizma, šetnje kroz prirodu, a mnogu su odlazili do “vodica“, “valjare“  ili na “milje“...

            Dolaskom lepog i toplog vremena, stručnjaci kažu - opada snaga virusa. Pred kraj aprila meseca, ublažavaju se mere i utisak je da se sve polako vraća u normalno stanje. Kažu da treba obratiti pažnju na jesen. Videćemo.

SN

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top