Lovačka sekcija Starčevo uspešno je završila lovnu sezonu. Rezultati su sumirani pa smo s tim u vezi vodili razgovor sa predsednikom starčevačkih lovaca Zoranom Kozačenkovim.

Starčevački lovci su i protekle godine bili aktivni?

            - Lovci su pre svega zaštitnici prirode iako nas neki smatraju ubicama životinja. Od 1. marta, obustavlja se lov divljači osim lova na predatore koji je dozvoljen tokom cele godine. Na našem terenu to su šakal i lisica. Da napomenem - u pitanju su životinje koje, pored toga što prave štetu u domaćinstvima, one su prenosioci opasnih bolesti za čoveka, poput besnila i trihineloze. U januaru smo imali akciju sa kolegama lovcima iz Ivanova gde smo na njihovom lovnom terenu odstrelili devet šakala i tri lisice. I u starčevačkom lovnom terenu lovili smo štetočine a skor je zabrinjavajući:  30 šakala i 60 lisica.

            Pored lova imali ste još neke akcije?

            - Od novembra prošle godine, pa do prve polovine februara ove godine na našem lovnom terenu izneto je 1700 kilograma kukuruza za prehranu divljači tokom zimskog perioda. Sledeća aktivnost nam je izlazak na teren radi prebrojavanja divljači zbog planiranja selektivnog odstrela u toku predstojeće sezone, što je veoma važno zbog održavanja populacije divljači u prirodi.

            Fazansku divljač i dalje sami proizvodite?

            - Što se fazanske divljači tiče - veoma smo zadovoljni količinom koja je odstreljena i količinom koja je ostala za dalju reprodukciju. U protekloj godini u prirodu smo ispustili 500 fazana koje smo sami proizveli. Tako smo i za ovu godinu ostavili 20 koka fazana i tri petla kako bi u sopstvenoj režiji nastavili reprodukciju fazana. Inače, na samom lovištu, u prirodi se nije lovila koka fazana kako bi se i u slobodi  povećao fond ove divljači. U deset izlazaka u lov na fazana odstreljeno je 160 petlova ove divljači, što je odličan rezultat.

            Zadovoljan sam angažovanjem u radnim akcijama i aktivnostima članova naše lovačke sekcije koja broji 35 članova i najbrojnija je južno od Pančeva. Nisam zadovoljan time što nam se bagremove šume koje smo mi posadili i dalje uništavaju a one su jedini vetrobran za srneću divljač koju više od jedne decenije pokušavamo da zaštitimo. Paljenje njiva pored materijalne štete pravi neprocenjivu štetu životinjama u prirodi, krajnje je vreme da mentalno odrstemo.

G. M.

 

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top