Koliko iznosi gradski budžet za kulturu za 2020. godinu i koliko ste zadovoljni opredeljenim sredstvima za ove namene?

- Ovogodišnja izdvajanja za kulturu iznose više od 420 miliona dinara, što je zaista impozantna brojka. Ono što je još važnije, proporcija programi - plate i režija, ove godine je promenjena znatno u korist programskih troškova i to vidim kao uspeh. Imamo i ove godine konkurs za kulturu i amaterizam i obezbeđenih sedam miliona dinara za tu namenu.

  Pančevo svake godine izdvaja za kulturu značajna sredstva. Procentualno mnogo više nego Republika ili bilo koja druga lokalna samouprava. Objasnite zbog čega je to tako?

            - Pančevo je u kulturnom smislu razvijena sredina. Niko u Vojvodini, a ni Srbiji nema sistem od petnaest institucija kulture koje rade tokom čitave godine. To je finansijski vrlo skupo, ali se dugoročno isplati. Potrebe za kulturom u naseljenim mestima postoje i mi taj plamen održavamo. Gradske institucije su daleko skuplje. Međutim, upravo nas kulturna ponuda i autohtono stvaralaštvo čine posebnima na mapi ove zemlje i stoga se borimo da to ostane tako.                              

Ovogodišnja sredstva za sve gradske kulturne manifestacije su uvećana. Očekuje nas bogata kulturna ponuda ove godine, i visok estetski nivo programa. Eto, na primer, na ovogodišnjem “Klasik festu“   trebalo bi da se pojavi Stefan Milenković, naš veoma poznati i čuveni violinista. U Pančevu je nastupao još kao dete, pre ko zna koliko decenija.

            Starčevo već duži niz godina radi na ideji izgradnje arheološkog parka kojim bi se dao akcenat na svetski poznatu kulturu starijeg neolita, nazvanu po ovom mestu. Kako grad Pančevo pomaže u realizaciju ove ideje?

            - Pomogli smo  u više navrata da se otvori arheološko - etnološka izložba finansijski “Starčevo kroz vreme“. To je, zapravo, neka vrsta muzeja nalik onom u Vinči. Posebno sam ponosan što će se to dogoditi na proleće. Biće to jedan značajan kulturološki događaj za ovu sredinu.

            Pančevo nastavlja i ove godine da kroz program “Kultura na poklon“ afirmiše kvalitetne kulturne sadržaje i podstiče mlade s teritorije Pančeva da ih koriste. Šta su po Vama najznačajniji dometi programa “Kultura na poklon“? Koliko mladih iz Starčeva, nakon što su napunili 18 godina, je preuzelo svoje vaučere prošle godine? Koliko novca je budžetom grada opredeljeno za ove namene?

            - Ove godine se nastavlja program “Kultura na poklon“. Do sada je preuzeto više od tri stotine vaučera i sredstava ima dovoljno za ovu namenu. Ponosan sam na činjenicu da moj grad poklanja kulturne programe mladima. Upućujemo ih na prave vrednosti, želimo da veruju u njih i prenesu ih i svojoj deci. To smatram kao razvijanje dobrih navika kod mladih, odlazak u pozorište, na koncerte umetničke muzike ili u biblioteku.

            Na koji način se još podstiču i pohvaljuju postignuća i uspesi srednjoškolaca i studenata s teritorije Pančeva?

            - Svake godine najboljim učenicima i studentima dodeljujemo nagrade u novčanom iznosu.

            Ono što je karakteristika naše lokalne samouprave godinama, to su konkursi u oblasti omladinskog sektora i u oblasti kulture. Koliko je novca ove godine izdvojeno za te namene i hoće li biti nekih novina u kriterijumima ili segmentima koji će projektno biti podržani?

            - Ove godine je izdvojeno više od osam miliona za brigu o mladima. Biće, naravno, i raspisan konkurs za raspodeljivanje ovih sredstava. To su sve dobre prakse. O mladima, u Pančevu se brinemo tokom čitave godine kroz razne programe, edukacije, seminare i programe koje organizuje Dom omladine u saradnji sa Kancelarijom za mlade.

            U toku je izrada nove Strategije brige o mladima u Pančevu. Šta biste voleli da bude posebno izdvojeno kao prioritet u Strategiji za naredni period? Kad možemo očekivati predlog novog strateškog dokumenta?

            - Tokom ove godine biće urađena nova Strategija brige o mladima. Voleo bih da ona sadrži jasne smernice kako da mladi, daroviti ljudi ostanu u svome gradu, u svojoj zemlji i da ovde pronađu zadovoljstvo življenja. Voleo bih da se više angažuju u društvenom smislu i izbore za svoje ideje. Oni su uvek u prednosti u odnosu na nas u zrelim ili poznim godinama. Još uvek su spremni da rizikuju i da se pobune kada to treba.

            Da li ste zadovoljni u kojoj meri mladi Pančeva koriste usluge Kancelarije za mlade u našem gradu?

            - Voleo bih da više mladih koristi naše usluge i usluge Kancelarije za mlade.

            Pančevo nastavlja s tradicijom da svake godine sugrađanima ponudi bogat i raznovrstan kulturni program, što se vidi pre svega iz Planova za ovu godinu ustanova kulture koje postoje na teritoriji Grada Pančeva. Šta je prema Vama najznačajnije od kulturnih dešavanjaa u ovoj godini planiranih u Pančevu i koliko ste zadovoljni planom i programom rada Doma kulture Starčevo za 2020. godinu?

            - Zaista sam zadovoljan kako se radi u Starčevu. Oni ne žale ni novac ni ljudsku snagu da ostvare sve svoje naume. Imaju kvalitetne programe: “Dane druženja, EKS JU Rok fest, takmičenje u tamburici, “Gašine akorde“, od skoro i svojevrsni sajam knjiga, a ove godine planiram da dovedem pisce iz regiona da nastupe u Kreativnom kulturnom klubu. Dva palca gore za Starčevce! Oni se istinski bore za svoje naseljeno mesto i to se vidi, baš vidi.

Violeta Jovanov Peštanac

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top