Udruženje žena “Neolit“ nastalo je pre pet godina, pre svega zahvaljujući inicijativi Starčevke Ljiljane Zarić, koja je tada postala i predsednica, s ciljem da tako pomogne sugrađankama, naročito onim mlađim, da lakše iskažu sebe.

- Na početku nas je bilo dvanaest, a sada taj broj varira, pa nas je uglavnom od četiri do sedam-osam aktivnih. Neke članice nam se povremeno pridružuju, i to uglavnom sredinom februara, kada pravimo izbor za najlepši slavski kolač. Već pet godina tom zgodom pozivamo i domaćice iz okolnih sela i pekare, a u poslednje vreme dolaze nam učesnici čak i iz Smedereva. Naravno, tu su i neizostavne su koleginice iz drugih srodnih organizacija, a ni mi njima ne ostajemo “dužne“, pa kad god one priređuju svoje manifestacije, rado se odazivamo - kaže predsednica.

            “Neolićanke“ su prošle godine dobile na korišćenje prostorije na drugom spratu Doma kulture, koje uređuju u etno-stilu, pa su u njega već unele mnoge starinske stvari.

            - Pored svega što smo same našle na tavanima, i neki sugrađani su se uključili u tu akciju, pa nam je tako, recimo, Rade Stanković doneo krevet iz nekih predratnih vremena. Imamo i zanimljive ormane, kao i nekadašnju starčevačku nošnju. Prikupljanje i dalje traje, pa ko god ima nešto staro, a ne treba mu, može slobodno da donese. S druge strane, preko  gradskog projekta kupili smo novi razboj, koji treba da pustimo u pogon, a na isti način uskoro ćemo da nabavimo i šivaću mašinu. Krenuće i obuke tkanja, a u planu su i radionice krojenja, profesionalnog šminkeraja ili izrade predmeta u tehnici dekupaž. Stoga smo već poručile sugrađankama koje žele nešto lepo da nauče da nam se jave. A moći e i same da biraju teme - navodi LJiljana Zarić.

            Ona kaže da udruženje lepo sarađuje s Domom kulture, Savezom invalida rada i naročito sa školom, s kojom su “neolićanke“ u nekoliko navrata organizovale radionice, a učestvovale su i u organizaciji izbora za najlepše uskršnje jaje.

            - Okupljamo se po potrebi, naročito pre učešća na etno-bazarima. Tamo ponekad nosimo ručne radove, a ponekad kolače ili pite. Često osvajamo i nagrade, pa brojni pehari krase vitrine naših prostorija. Tako smo nedavno na glogonjskoj “Kupusijadi“ osvojili drugo mesto za najbolju pitu od kupusa; u Novom Selu smo isti uspeh ponovili u izboru za najlepše uređeni štand, a u Ovči nam je pripalo prvo mesto u takmičenju za najlepši kolač od višanja, kao i treće mesto za štand - ističe prva “neolićanka“.

            Udruženje žena “Neolit“ i ove godine, po šesti put za redom, organizuje manifestaciju “Najlepši  slavski kolač“. Ovogodišnja mnifestacija održaće se u nedelju, 16. februara, sa početkom u 13 časova u Velikoj sali Doma Kulture. Organizatorke pozivaju sve zainteresovane Starčevce da dođu, kako bi ova manifestacija u potpunosti uspela. Poziv je upućen i svim domaćicama koje žele da se takmiče, da donesu svoj kolač u salu, a nije potrebna posebna prijava.

            - Dođite da provedemo popodne zajedno uz lepo druženje i prigodan kulturno-zabavni program, poziva Zarić.

J.F. - P. A.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top