Poslednje decembarske dane u 2019. godini starčevački izviđači odlučili su da provedu aktivno uz raznovrsne aktivnosti

U periodu od 20. do 22. decembra 2019. godine, grupa izviđača krenula je put Velike Plane, u suret još jednoj interesantnoj izviđačkoj aktivnosti pod nazivom “Izum Fest“. Ovaj festival je osnovan sa ciljem podrške i razvoja kreativnosti i umetničkog stvaralaštva dece i mladih. Festival je po prvi put trajao tri dana, a izviđački odred “10. oktobar“, kao organizator aktivnosti, pobrinuo se za bogat sadržaj i veselu atmosferu.

            Prvi dan bio je rezervisan za kulturno zabavni program i akustičnu svirku, što je bila samo uvertira za naredni dan. Subota je bila rezervisana za takmičenja i različite kreativne radionice. Glavno takmičenje se u najkraćem može opisati kao “šou talenata“, gde se pojedinci ili grupe prezentuju na polju plesa, pevanja, sviranja, recitacije ili glume. Starčevci su se ove godine opredelili za glumu. Petoro članova Odreda na sceni Kulturnog centra “Masuka“, izvelo je izviđački skeč po motivima jedne pesme poletaraca. Publiku ovaj nastup nije ostavio ravnodušnim pa su aplauzom i osmesima ispratili ekipu “nadelovaca“. U konačnom glasanju pobedničko mesto ispustili su za svega par glasova, ispred dobro utrenirane plesne grupe, ali je svakako plasman bio u drugom planu. U radionicama koje su usledile nakon takmičarskog dela, učesnici su mogli da se oprobaju u izradi pečata od raznog materijala, radionici crtanja i slikanja, da se upoznaju sa tehnikom štampe preslikavanjem i da nauče neku origami figuru. U predvečernjim satima organizovano je i tradicionalno takmičenje u sklapanju lego kockica u pet kategorija prema starosnim granicama. U kategoriji veterana, prvo mesto odbranio je načelnik starčevačkog odreda, dok je drugo mesto pripalo takođe Starčevki, starešini čete “Sove“. Veče je završeno žurkom. Rastanak u nedelju trajao je duže nego obično, jer kad kada god bi se krenulo postojala je još jedna priča da se kaže, jer se sa svakom aktivnošću prijateljske veze između izviđača sve više učvršćuju.

            Na dan povratka iz Velike Plane, dok je pomenuta grupa bila na putu, dvadesetak drugih vrednih izviđača otpočela je pripreme za još jedan starčevački zimski bazar i dodelu paketića povodom Svetog Nikole. U izviđačkom šatoru iskusniji izviđači vredno su donosili, pekli i delili slatke krofne, kuvali i delili čaj i na radost odraslih Starčevaca, već tradicionalno oni najstariji izviđači, kuvali su i delili napitak od fermentisanog grožđa. Druga grupa izviđača pomogla je u donošenju i podeli Deda Mrazovih paketića, kome su društvo pravile dve “zimske vile“ koje su u svoje slobodno vreme takođe i izviđači. U ovoj aktivnosti priključilo se i desetak izviđača iz Pančeva. Veselu atmosferu uzburkalo je nevreme. Iako je ono ubrzalo kraj događaja, ova lepa tradicija svakako je upotpunila prednovogodišnju čaroliju.

            Sledeća aktivnost bila je nacionalna zimska izviđačka škola koja je održana na Čardaku, u Deliblatskoj peščari, od 26. do 30. decembra. Na ovoj aktivnosti u organizaciji Saveza izviđača Srbije starčevački odred predstavljala je Aleksandra Kostić, koja je pohađala obuku za predvodnike. Sobzirom na već stečeno iskustvo u dosadašnjem radu u Odredu kao vodnik i vođa čete mlađih izviđača, odlično se snašla i na ovoj, za nju novoj obuci, koja podrazumeva sprovođenje izviđačkog programa za decu od sedam do jedanaest godina. Škola je obuhvatala preko 20 tema teorijskog i praktičnog rada. Jedna od posebnih vrednosti je razmena iskustva i znanja, kao i umrežavanje izviđača iz različitih odreda u Srbiji koji su imali svoje predstavnike. Nakon uspešne obuke i dobijanja sertifikata, Štab škole odlučio je da odabere i najbolje polaznike. U konkurenciji od 31 poaznika, koji su bili uzrasta od 15 do 25 godina starosti, Aleksandra je proglašena za trećeg najboljeg tečajca na završnom testu. Sa obzirom na to da se test sastojao i od zadataka koji su podrazumevali rešavanje određenih situacija i planiranje sastanaka, kao i na činjenicu da je deo polaznika bio starijeg uzrasta, ovo se može smatrati zaista velikim uspehom za starčevačke izviđače, koji nastavljaju sa stručnim obučavanjem mlađih članova za budući uspešan razvoj.

            Nova 2020. godina počela je organizacijom večeri društvenih igara i redovnim sastancima kao vid priprema za nekoliko narednih aktivnosti: odredsko memorijalno takmičenje “Ivica Pranjić“, Memorijalno takmičenje “Aca Stanković“ u organizaciji pančevačkog odreda kao i druge aktivnosti u februaru mesecu.

M. Ivošević

Kroki vesti

 U novoj 2020. godini “nadelovci“ su odlučili da reorganizuju svoje kadrove. Tako su na mesto vođa izviđača od 7 do 11 godina postavljene Aleksandra Kostić i Emilija Varga, kojima će podršku davati dosadašnje vođe Emilija Mrđan i Sanja Kostić. Na mestu vođe čete izviđača od 11 do 16 godina postavljena je Teodora Jović, kojoj će podršku davati Jelena Košarić, a u okviru ove čete izviđače će voditi Mateja Uskoković i Miloš Stoiljkovićš u saradnji sa Branislavom Nikićem, Danilom Radosavljevićem i Lazarom Balogom.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top