Sada već tradicionalni koncert pod nazivom “Korakom tradicije“ održan je ove godine, 30. novembra, u Kulturnom centru Pančeva, a u organizaciji KUD-a “Neolit“.

Pre četiri godine, predsednik ovog kulturno-umetničkog drušva Uroš Ban i umetnički direktor Branislav Živković započeli su nešto što je malo ko verovao da će biti održivo. Sada, već četvrtu godinu zaredom, KUD “Neolit“ uspeva u tome.

            - Cilj ove manifestacije je da našoj publici dovedemo najbolje ansamble iz cele Srbije, a da ujedno i pokažemo da “Neolit“ može da deli scenu i sa najvećima. Do sad smo ugostili sam krem srpskog folklora: Ansambl “Vila“ iz Novog Sada, KUD-ove iz Beograda “Branko Cvetković“ i “Krsmanović“, KUD “Laza Nančić“ iz Vršca - kaže za SN, Branislav Braca Živković.

            Prošle godine Starčevci su nastupili sa ansamblima iz Pančeva - “Abraševićem“ i “Jedinstvom“, a ovog puta bili su domaćini KUD-u “Đido“ iz Bečeja i KUD-u “Dimitrije Koturović“ iz Beograda.  Gosti iz Bečeja nastupili su sa igrama iz Mačve, Knjaževca i Šokačkim igrama, a Beograđani su se prestavili sa igrama iz Makedonije, Bosilegrada i Rumunskim igrama iz srpskog Banata.

            - Mi, kao domaćini, izveli smo na scenu ansamble svih kategorija i uzrasta, a moram priznati da su aplauzom najbolje nagrađeni naši omladinci sa Igrama iz Leskovca. Najveće simpatije publike ubrao je naš solista iz mlađih kategorija Petar Jovanović, ističe Živković.

            Prvi ansmbl publiku je oduševio Igrama iz Banata i Igrama iz Dimitovgrada, koje su išle na bis. Inače, KUD “Neolit“ je od ove godine organizator Festivala dečijih ansambala “Južnobanatska razglednica“, koji je održan u nedelju, 22. decembra, u Domu kulture. O tome će više biti reči u narednom broju našeg lista. Za kraj, kako saznajemo, rukovodstvo KUD-a “Neolit“ je u pregovorima za CIOF-ov festival u Barseloni na koji će prvi ansambl ići u septembru sledeće godine. Uveliko se pripremaju i nove koreografije, koje će publika premijerno videti u prvom delu godine koja dolazi.

Petar Andrejić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top