Dolaskom još jednog pravoslavnog sveštenika u naše mesto 2012. godine, Crkvena opština Starčevo podelila se na dve parohije.

Deo naselja koju duhovno opslužuje jerej Nedeljko Senčanin, u okviru koga je i hram Sv. Pantelejomna, jeste Donji kraj i naselje Šumice, dok je parohija koja obuhvata preostala dva starčevačka kvarta, Gornji kraj i Radničko naselje i kojom upravlja protojerej Zoran Maletić, ostala bez svog yidanog verskog objekta.

No, podelom Starčeva na dve parohije nastala je i mogućnost za izgradnjom drugog pravoslavnog hrama Starčevu. Podizanje  novog crkvenog objekta iziskuje velika novčana sredstva pa nije odmah bilo mogućnosti za ovom investicijom. Ali, aktivnostima starčevačkih sveštenika došlo se do momemta kada je  ideja počela da se ostvaruje. Nedavno je kupljen plac od petnaestak ari u samom centru Starčeva, na uglu ulica Kestenove i Partizanske, a  zatim se krenulo sa pripremom dokumentacije te rušenjem objekata koji su se na tome placu nalazili. Potom, počela je i priprema terena za izgradnju novog hrama.

            Sam početak izgradnje je, zvanično, dan kada je Vladika Banatski Gospodin Nikanor osveštao krst koji će nakon izgradnje hrama stajati na vrhu ove građevine. Te poslednje subote novembra meseca 2019. godine,  Vladika Nikanor je, uz pomoć sveštenstva i pred više od stotinu vernika, obavio obred osveštenja izgradnje trideset devetog pravoslavnog hrama u Banatu za proteklih petnaestak godina.

            Ovaj hram će biti posvećen Svetoj Velikomučenici Marini, poznatijoj kao Ognjena Marija,  koja se već decenijama slavi u našem mestu. Ognjena Marija je i slava Mesne zajednice Starčevo. Građevina će u osnovi biti oko 200 kvadrata dok će joj visina dosezati dvadesetak metara. Adresa novog starčevačkog crkvenog objekta je Kestenova 5 i nalaziće se na samom uglu pomenute ulice i Partizanske ulice. Građevinski projekat ovog hrama radi iskusni arhitekta, Dragan Dobrosavljević iz Vršca, doskorašnji direktor Direkcije za izgradnju svog grada, što garantuje kvalitet i postojanost. Radovi na izgradnji  započeće već početkom iduće godine a zavretak će zavisiti  od priliva sredstava.

            Sveštenici se nadaju da će biti izgrađena za nekolikor godina.

            - Ova generacija Starčevaca imaće čime da se ponosi jer će ovaj objekat  živeti vekovima, dok ćemo mi, kao njegovi savremenici,  kroz razne vidove pomoći biti utkani u njegovo rađanje - napominje protojere Zoran Maletić.

            - Dalja izgradnja pravoslavnih svetinja biće nastavljena a možda će jubilarni četrdeseti hram biti započet uskoro u pančevačkom naselju Strelište - izjavio je Vladika Banatski Gospodin Nikanor na kraju obraćanja okupljenim Starčevcima.

P. Stanković

P. Andrejić

“ Starčevo je nekada bilo manastirska parohija pa u naselju nije bilo pravoslavnog hrama. Usled povećanja pravoslavnog stanovništva   javila se potreba i želja da se gradi parohijski hram. Projekat  za hram u srpsko-vizantijskom stilu, izveo je oktobra 1907. godine inženjer Milivoj Matić, a temelji hrama osveštani su na Preobraženje 1908. Do kraja 1910. godine završeni su svi građevinski i zanatski radovi na sada starijem starčevačkom hramu - crkvi Svetog Pantelejmona.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top