Bezmalo pune dve decenije u našem mestu organizuje se jedan od najboljih festivala tamburaške muzike u regionu

Sve je počelo još s početkom dvadesetog veka,  zahvaljujući entuzijazmu tadašnjeg direktora Doma kulture, Vidomira Jelesijevića. Od tada je kroz Starčevo prošlo blizu pedeset tamburaških orkestara iz celog regiona. Ovaj autohtoni instrument je i pored vekova korišćenja i dalje izuzetno popularan u Vojvodini i Slavoniji a može se čuti od na celom Balkanu i nekim državama srednje Evrope. Zahvaljujući sada pokojnom Peri Poljaku, koji je zainteresovao mlade Starčevce za ovaj instrument, njegov tamburaški orkestar i dalje živi u Starčevu.

            Ove godine, nažalost, u poslednjem trenutku, dva tamburaška orkestra otkazala su gostovanje pa je bilo manje orkestara nego što je starčevačka publika očekivala. Ipak, razočarenja nije bilo. Naprotiv, ovih pet ansambala koji su pokazali svoje muzičko umeće,  oduševili su prisutne. Publici su se, kao prvi, svojim nastupom predstavili poznati “Pljevaljski tamburaši“ iz   Crne Gore. Pored još tri kompozicije, otpevali su i čuvenu pesmu po kojoj sastav i nosi ime. Nakon njih, publici se predstavio domaći sastav, TO “Neolit“ koji je odsvirao  šest pesama iz svog bogatog reperoara. “Tamburaši, tiho, tiho svirajte“ i još tri muzičke numere mogle su se čuti od TO “Banja Luka“ iz Republike Srpske, dok su se slavonsko i panonskom rapsodijom publici predstavili Osiječani. Kao poslednji,  nastupili su Novosađani, koncertnim čardašem. Pored još tri kompozicije mogao se čuti i Balaševićev “Ringišpil“.        

Dok je tročlani žiri u sastavu: Petar Pavlov, Slobodan Atanacković i Zoran Bugarski, imao veliki “problem“ jer su gotovo svi ansambli bili izuzetno kvalitetni, publiku je zabavljao domaći tamburaški sastav. Na kraju, stigli su i rezultati. Ove godine dogodio  se svojevrsni kuriozitet jer je prefinjena starčevačka publika glasala istovetno kao i stručni žiri, što samo pokazuje kvalitet ne samo izvođača već i slušalaca ovog festivala. Za najbolji ovogodišnji sastav proglašen je ansambl “Opus“ iz Novog Sada. Drugo mesto pripalo je TO “Batorek“ iz Osijeka, dok su po mišljenju žirija Starčevci zaslužili treće mesto. Za najboljeg instrumentalistu proglašen je Aleksandar Krstić iz pobedničkog orkestra. Program su kao i do sada vodili Marija Bajer i Miroslav Žužić. Ove godine, Dom kulture je zahvalnicom za dugogodišnju uspešnu saradnju nagradio “Starčevačke novine“ i KUD “Neolit“ kao i Petra Pavlova i Miroslava Žužića, za sveukupni doprinos razvoju festivala.

            Utisci učesnika ovogodišnje “Tamurice“:

            Miloš Cvetković,  “Opus“ Novi Sad, prva nagrada žirija i nagrada publike:

            - Nakon izvođenja  potajno smo očekivali nagradu publike, ali ne i nagradu žirija. Spremali smo se i uneli  inovacije u muziku ali s obzirom na renome festivala i kvalitet učesnika nismo očekivali ovakav uspeh. Ambijent je lep, nije samo pozornica kao na drugim festivalima.

            Emir Prekić, GTO “Pljevlja“ Pljevlja (Republika Crna Gora):

            - Na starčevački festival dolazimo poslednjih nekoliko godina,  lepo se osećamo ovde i rado se odazivamo. Festival je internacionalnog karaktera pa nam dolaze prijatelji iz raznih krajeva. Nakon prvog dela festivala veoma je važan i drugi deo na kome se družimo.

            Franjo Batorek, TO “Batorek“, Osijek (Republika Hrvatska), druga nagrada  žirija:

            - Predstavili smo se sa sedam učenika naše škole tambure. Od 2006. godine, kada sam prvi put gostovao, vidi se pomak na bolje. Jedino mi je žao što nema više orkestara. Uvek nam je drago da ovde gostujemo. Lično, nagrada mi ne znači mnogo, ali deci svakako. Pohvalio bih “Opus“ iz Novog Sada jer su večeras stvarno bili najbolji.

            Spomenko Guzina,  GTO “Banja Luka“ (BiH, Republika Srpska):

            - Kao i uvek, došli smo sa velikim očekivanjima ali nismo razočarani što nismo osvojili ni jednu nagradu. Ove godine, iako je bilo samo pet orkestara, pokazalo se da i mali orkestri imaju svoje mesto u tamburaškoj priči i da mogu doneti mnogo   dobre muzike. 

            Željko Radočaj, TO “Neolit“, Starčevo (Republika Srbija), treća nagrada žirija:

            - Najpre, drago mi je što je festival uopšte održan pored problema koji su ga pratili. Za mene je bilo najvažnije da je sala bila puna i da još uvek ima naroda koji voli zvuk tambure. Što se tiče nagrade, možda sam se više nadao nagradi publike nego stručnog žirija.  

            Aleksandar Krstić, “Opus“ Novi Sad, najbolji izvođač:

            - Čuli smo za ovaj festival i pripremali se. Znali smo da je konkurencija veoma jaka pa i nismo očekivali ove nagrade. Naročito sam iznenađen priznanjem koje sam dobio. Retko je danas naći festival gde se oseća publika, kao što je ovde slučaj. Komunikacija između izvođača i publike je izuzetna.

            Slobodan Atanacković, kompozitor i član žirija:

            - Godinama učestvujem u ovoj manifestaciji, pratim njene razvojne tokove i mogu vam reći da sam izuzetno zadovoljan kako se razvija. Nije bitno koliko orkestara nastupi na takmičenju nego koliko su orkestri kvalitetni i da tamburaška muzika pokazuje svoje umetničke vrednosti.

            Zoran Bugarski Brica, član TO Radio televizije Vojvodine i član žirija

            - Kao i svake godine, ovaj festival je odličan. Od  početka festivala imao sam priliku da učestvujem u njemu a od pre nekoliko godina sam član žirija. Drago mi je što na ovaj festival dolaze orkestri sa isključivo tamburaškim instrumentima i što naravno dolaze kvalitetni orkestri iz okruženja.

            Petar Pavlov, profesor muzike i predsednik žirija:

            - Festival u Starčevu je podignut na akademski nivo muziciranja. Iako je bilo samo pet ansambala niko nije podbacio pa je kvalitet muzike veoma visok. Ovo je jedan od retkih festivala gde ipak postoje neke nagrade. Nadamo se da će pored nespornog kvaliteta u narednim godinama doći i kvantitet.

            Darko Ješić, direktor Festivala:

            - Ovogodišnji festival malih tamburaških sastava je prevazišao naša očekivanja. Naime, bez obzira na mali broj učesnika, ove godine smo kvalitet stavili u prvi plan i dobili smo pet vrhunskih orkestara koji su pružili vanserijski užitak ljubiteljima tambure. U narednim godinama radićemo na omasovljenju festivala ali ćemo pokušati i da zadržimo ovaj nivo kvaliteta. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u realizaciji ovog 19. po redu festivala i nadam da ćemo zablistati na malom/velikom jubileju iduće godine.

Bronzani: Tamburaški orkestar Neolit i ovaj put pokazao umeće muziciranja

Predrag Stanković

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top