U najvećem srpskom gradu južno od Beograda, Nišu, održan je Svečani izviđački stroj.

Dana 17. novembra, oko 200 izviđača okupilo se u Domu vojske radi svečanosti dobijanja različitih priznanja i odlikovanja koje dodeljuje Savez izviđača Srbije. Iz Starčeva je putem ovog grada krenulo deset izviđača a pored njih i prijatelji iz Zaječara i Petrovca na Mlavi, koji su u Starčevu noćili.

            Na ovom Stroju, Odred izviđača “Nadal“, po sedmi put dobio zvanje “Odred orlova“. Zvanje “odred orlova“ dobijaju najbolji odredi u Srbiji koji se tokom godine istaknu radom na ostvarivanju Programa Saveza izviđača Srbije i imaju adekvatnu organizovanost, poštuju pravilnike i statut SIS-a i imaju kvalitetnu saradnju sa ostalim izviđačkim jedinicama u Srbiji i inostranstvu. Starčevačkim izviđačima ovo je šesta godina za redom u kojoj su među 10 najboljih izviđačkih jedinica u zemlji. Pored ovog priznanja, manifestovanog u lenti, zastavu starčevačkog odreda krasiće i odlikovanje “Srebrni javorov list sa zracima“. Ovo odlikovanje dodeljuje se odredima koji neprekidno rade najmanje 15 godina, a koji su u poslednjih pet godina postigli naročite uspehe u doslednom sprovođenju programskih zadataka Organizacije u izvođenju izviđačkih akcija od šireg značaja, stvaranju novih izviđačkih jedinica i proširenju Organizacije u sredini u kojoj jedinica deluje, povezivanju akcija i delatnosti Organizacije sa problemima života i rada zajednice.

            Podsećanja radi, izviđači su u prethodnih pet godina uredili fasadu i hodnike Doma kulture, pomagali u uređenju mesta farbanjima, sadnjom, otklanjanjem smeća, postavljanjem kanti i pomogli su u realizaciji postavljanja dečijeg igrališta. Takođe, redovno pomažu u organizaciji mesnih i gradskih manifestacija. Bili su domaćini državnog takmičenja, a od ove godine pokrenuli su i odred u Pančevu. Uz navedeno treba posebno istaknuti i kontinuirano zalaganje za neformalno obrazovanje više stotina dece i mladih koji su, sada ili su bili, deo ove organizacije. Uspesima ovde nije kraj.

            Na svečanosti u Nišu odlikovanje “Srebrni javorov list sa zracima“  dodeljeno je i aktivnim članovima Saveza koji su u članstvu proveli najmanje 10 godina, a koji su u poslednjih pet godina pokazali posebne rezultate u ostvarivanju ciljeva i zadataka Izviđačke organizacije. Odlikovanje su sa Stroja tako poneli Petar Ivošević, koji je među najzaslužnijima za obavljanje logističkih poslova odreda, a koji je obavljao i funkciju Predsednika nadzornog odbora Saveza izviđača Srbije i Marko Ivošević, aktuelni načelnik starčevačkog odreda i načelnik Saveza izviđača Srbije. Ovaj lep dan za Starčevačke skaute bio je upotpunjen obilaskom znamenitosti Niša i nezaobilaznim druženjem sa drugarima iz drugih gradova.

Savetovanje izviđačkih vođa u Sokobanji

            Prvog vikenda novembra mladi predstavnici svih odreda u Srbiji okupili su se u Sokobanji radi redovnog godišnjeg savetovanja izviđačkih vođa. Cilj ove aktivnosti ove godine bio je razgovor na temu izrade novog izviđačkog Programa Saveza, a održane su i radionice na temu javnog nastupa i komunikacije sa medijima. Međutim, kako to uvek biva na izviđačkim aktivnostima, nije se propustila prilika za šetnju kroz ovu najpoznatiju vazdušnu banju u zemlji i obilazak njenih znamenitosti. Kod ovakvih aktivnosti treba posebno istaći povećanje mobilnosti kod mladih i jačanje generacijske saradnje, gde se mladi iz različitih krajeva umrežavaju što kasnije dovodi do kvalitetnih novih projekata ili ozbiljnih prijateljstava. Prilikom evaluacije ovog događaja rezultat je pokazao da je ovo bio jedan od uspešnijih edukativnih vikenda na kome se mladi bez stresa i na slobodan način, kroz interakciju uče o novim saznanjima. Takođe, dali su svoj doprinos za unapređenje novog Programa prema njihovoj meri. Starčevački odred na ovom dešavanju predstavljao je Lazar Balog.

SN

Kroki vesti

 U oviru projekta “Planeta se menja a ti?“ koji finasira Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Pančeva, tokom novembra meseca u hodniku severnog krila Doma kulture biće postavljena još jedna reciklažna kanta zbog sve veće ekološke svesti udruženja građana koji dele ovaj zajednički prostor.

 Memorijalni višeboj “Ivica Pranjić“ održaće se, 23. decembra, po jubilarni 15.  put. Iako je ovo obično aktivnost namenjena starčevačkim izviđačima, ovoga puta biće pozvani i skauti iz Pančeva i Kovačice.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top