Proteklih meseci aktuelna tema o kojoj se govori u našem mestu je formiranje svojevrsne edukativno - izložbene postavke, koju građani skraćeno nazivaju “muzej Starčeva“.

Koncept postavke osmišljen je da obuhvati kulturno nasleđe Starčeva koje obuhvata tragove od oko 8.000 godina naseljavanja ili korišćenja okolnog predela, koji je po svemu sudeći bio veoma pogodan za život zbog dostupne vode i vodenih puteva, plodnih oranica i drugih raspoloživih životnih resursa.

            Postavka će u prvoj prostoriji muzeja početi prikazom svetski poznate “starčevačke kulture“ iz doba neolita, gde je zamišljeno da se izlože replike neolitskih posuda i predmeta, kao i određene fotografije i prikazi koje ilustruju ovu kulturu i njeno otkrivanje. Zatim se priča seli na druge kulture, doba Vinče i kulture metalnog doba kao i tragove iz vremena antike koji su takođe pronađeni u Starčevu.  Priča se nastavlja na srednji vek i početak velikih migracija naroda do turskog perioda.                       

Drugi deo odnosi se  na period Banatske vojne granice u kojem će se prikazati život ovog vremena i upliv više kultura ali i proces nastanka Starčeva, od neuglednog malog mesta, do moderno organizovanog prostora pravilnog oblika. Prikazaće se etnološke karakteristike naroda koji su živeli ili žive u Starčevu i druge znamenitosti i pojave savremenog doba koje su uticale da Starčevo postane to što je danas. Sama postavka biće organizovana na površini od oko 90m2 u osnovi, dok je enterijer postavke osmišljen tako da na razigran način predstavi i poveže različite epohe i istakne one najvažnije elemente starčevačke baštine, koji će biti pažljivo birani. Zbog toga je pomoć sugrađana u zanatskim, kućevnim, školskim ili verskim predmetima koji su stariji od 70 godina veoma važan deo priče.

            Teme koje su  važne a nisu našle svoje mesto u stalnoj postavci biće izlagane u trećoj prostoriji, koja je zamišljena za privremene i gostujućše izložbe, projekcije, predavanja i radionice.

            - Ideja izložbeno edukativne postavke je višestruko korisna za naše mesto. Zamišljeno je da ona služi đacima Osnovne škole pri obradi određenih nastavnih tema, da bude otvorena u službi turizma, da informiše i podseti stanovnike Starčeva na važne i slavne delove zajedničke prošlosti, kao i da bude mesto gde će se stvarati i rađati nove ideje od opšteg značaja, ističe Petar Andrejić, PR Mesne zajdnice Starčevo.

            Ova edukativno - izložbena postavka nalaziće se na Trgu neolita, u zgradi podignutoj za potrebe osnivanja nemačke škole još davne 1857. godine. Interesantno je da je ova zgrada ostala u istoj nameni - nameni obrazovanja, od osnivanja pa aktivno sve do 2012. godine i izgradnje novog vrtića. U njoj su se, pored formalne školske nastave koja je kasnije bila i za druge žitelje mesta, odvijale i izviđačke radionice, a služila je i kao zabavište. Poslednjih godina prostor se privodi ideji navedene postavke. Pa je tako pre nekoliko godina na zgradi rađen proces “prekidanja vlage“ a onda su usledili i drugi manji radovi koji objekat privode novoj edukativnoj nameni. Idejom postavke objekat u centru mesta nastavlja svoju edukativnu namenu koja otvara vrata svima koji se interesuju za kulturno nasleđe, a samu zgradu koja je i nastala pred kraj vojne granice, štiti od propadanja.

            - Ovakav objekat, čiji se završetak radova i otvaranje očekuje početkom naredne godine, svakako je od ogromnog značaja za kuluru i obrazovanje Starčeva i predstavlja još jedan element za ponos svih stanovnika - kaže za SN Nemanja Rotar, gradski većnik za kulturu.

            Projekat postavke realizuje se u saradnji Doma kulture “29. novembar“”, Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić“,  udruženja “Pagus“ i Kreativni kulturni klub i Mesne zajednice Starčevo a uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Pančeva.

M.Ivošević

DONIRAJTE muzej

U toku su radovi na uređenju prostorija u starom zabavištu u kojima će biti smeštena edukativno-izložbena postavka (muzej) posvećena prošlosti našeg mesta. Veoma bi bilo korisno da se i sami građani uključe u opremanje našeg zavičajnog kutka i tako doprinesu što boljoj prezentaciji nekadašnjeg života u Starčevu. Ukoliko kod kuće imate predmete starije od 70 godina koji su vašim precima služili kao pokućstvo, odeća, obuća, zanatski ili poljoprivredni alat i slično, a danas su izgubili svoju namenu,  obratite se Mesnoj zajednici ili Udruženju “Pagus“ na broj tel. 061/137-30-75 kako bi se dogovorili oko njihovog eventualnog preuzimanja i smeštanja u izložbeni prostor.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top