Poslednjeg vikenda u septembru u Novom Pazaru je održan Međunarodni izviđački višeboj pod nazivom “Stazama vukova“.

Izuzetno dobra organizacija je krasila i ovu, drugu po redu manifestaciju novopazarskih skauta nakon obnavljanja rada ovog odreda.

            Na takmičenje su prispeli brojni izviđački odredi iz Hrvatske, BiH, Severne Makedonije, Cene Gore i Srbije. Starčevci su na ovom takmičenju učestvovali sa dve ekipe. U ekipi mlađih izviđača takmičili su se: Vanja Deninger, Anja Nedeljković, Marija Gerdić i Ognjen Stojanović, dok su se u starijoj ekipi takmičili: Mateja Uskoković, Danilo Radosavljević, Branislav Nikić i Miloš Stojiljković. Takmičenje se odvijalo po okolnim istorijskim i kulturnim znamenitostima Novog Pazara kojih zbog tradicije ovde ima napretek. Pored nadaleko poznatih manastira Sopoćani i Đurđevi stupovi, izviđači su obišli i “Altun-Alem“  džamiju kao i Petrovu crkvu u kojoj se krstio Sveti Sava.  Manifestaciju je ispred Skupštine grada otvorio gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac uz mnogobrojne televizijske ekipe a povorka je uz zvuke bubnjeva prolazila glavnim gradskim ulicama.

            Mlađa starčevačka ekipa je ovoga puta bila veoma uspešna i u izuzetno jakoj konkurenciji od preko trideset ekipa, osvojila drugo mesto. Prijatna atmosfera i izuzetna gostoljubivost domaćina ipak su obeležili ovaj septembarski vikend u  Novom Pazaru.

Savetovanje za mlade vođe

            Jedna od prvih asocijacija na izviđače uvek je boravak u prirodi i spavanje u šatoru. Međutim, iako je priroda omiljeno mesto izviđača, za sprovođenje mnogo različitih disciplina, izviđači sa nešto dužim stažom povremeno odsedaju i u znatno otmenijem smeštaju. Tako je za mlade izviđačke vođe koji su u organizaciji duže od pet godina, priređeno dvodnevno savetovanjje na otmenom hotel - brodu (botel) na Dunavu. Odred izviđača “Nadel“ na savetovanju su predstavljali Teodora Jović i Lazar Balog. Zajedno sa drugarima iz još 20-ak gradova razmenjivali su znanje, ideje i razmišljanja o primeni aktuelnog nacionalnog izviđačkog programa i davili predloge za izradu novog koji se očekuje da svoju primenu počne tokom naredne godine. Takođe, informisali su se o programu “ju-report“ (U-report), koji služi za učešće mladih u iskazivanju svojih stavova o za mlade važnim pitanjima, kao i izveštavanju o problemima i potrebama u svojoj okolini čime učestvuju u promenama za dobrobit svoje zajednice. Pored mladih vođa, sastanku su prisustvovali u svojstvu moderatora i Starčevci Marko i Jelena, koji su svakako već iskusne vođe.

P.S - M. I.

Kroki vesti

 Miloš Stoiljković predstavljao je starčevački odred na međunarodnom izviđačkom višeboju koji se održavao u sklopu manifestacije “Dani ludaje“ u Kikindi, od 20. do 22. septembra.

 Marko Stana je, ispred Odreda, nakon polaganja opšteg testa počeo sa pohađanjem škole novinarstva.

 Marko Ivošević i Jelena Košarić  prisustvovali su, ispred Saveza izviđača Srbije, sastanku Saveza jugoistočne Evrope koji se održavao u Beogradu, od 11. do 13. oktobra. Cilj sastanka bio je osnaživanje izviđačke saradnje u regionu i razmena iskustava dobre prakse.

 Od 15. do 17. oktobra, Anja Veličković i Marko Zojkić, savladali su malu školu programiranja i robotike koji je organizovan u novom prostoru udruženja “Sinhro“ u Pančevu. Kursevi su deo predavanja pod nazivom “Veštine za 21. vek“ i odvijaće se i tokom novembra.

 Predstavnik starčevačkih izviđača prisustvovao je republičkom takmičenju u izradi maketa na kojoj je profesor Mića Ilić prezentovao knjigu o poznatom pančevačkom doktoru i vazduhoplovcu Vladimiru Aleksiću, čije ime nosi maketarski klub iz Pančeva.

 Savez izviđača Srbije uveliko radi na izradi novog nacionalnog izviđačkog programa koji će obuhvatati oblasti: život sa prirodom, zdravlje i rekreacija, nauka, zanatstvo i tehnika, doprinos zajednici, liderstvo i timski rad, umetnost kultura i zabava i organizacija, duh i tradicija. Ovim programom Savez izviđača Srbije učvrstiće svoje mesto kao najveći pokret neformalnog obrazovanja u Srbiji.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top