S obzirom na to da Starčevci imaju odličnu saradnju sa KUD-om “Branko Cvetković“ iz Beograda, ovog puta smo zajedno sa njima otišli su na veliki međunardni CIOF-ov festival u Španiju, tačnije u pokrajinu Baskiju, u mesto Portugalete, Bilbao.

Igrači iz našeg prvog ansambla, 13 dana su se družili i delili scenu sa novim prijateljima iz Šri Lanke, Tahitija, Jermenije, Kube i naravno sa domaćinima Baskijcima. Osim što su prezentovali našu kulturu, igre, pesme i tradiciju, na profesionalnim scenama, imali svečani prijem kod predsednika Baskije i gradonačelnika grada Deve i gradonačelnika Portugaletea, Starčevci se mogu pohvaliti da suo ostavili sjajan utisak, i da su igrači KUD-a “Neolit“ dobili poziv da putuju u Barselonu u septembru sledeće godine.  Takođe obišli su i Bilbao, bili na stadionu “Atletika“, posetili čuveni muzej Gugenhajm, pešačili celom putanjom u San Huan de Gaztelugatze (gde se inače snimala serija “Igre prestola“), nezaobilazni i prelepi San Sebastijan, a naravno odmarali se i kupali na Atlanskom okeanu. Sve u svemu jedno veliko i novo iskustvo, naročito za mlađe igrače prvog ansambla.

            Radno je bilo i mlađim ansamblima, jer osim celovečernjeg koncerta na “Danima druženja 2019“, sezona je  otpočela ranije, učešćem na festivalu u Kuzminu kod Šida. Nastupalo je više od 15 dečijih ansambala, a naši klinci su ostavili zapažen utisak, a posebno su bili pohvaljeni od umetničkih rukovodilaca domaćina.

            - Sezona je nastavljena novim festivalom, a opet naš dečiji ansambl se igrama iz Leskovca predstavio u Zrenjaninu. Učestvovali su ansambli iz Bečeja, Zrenjanina, Vrbasa i mnogih drugih mesta, ukupno 12 ansambala. Posle odlične igre, naravno usledilo je druženje za sve učesnike, a stekli smo i nove male drugare - ističe Branislav Braca Živković iz “Neolita“.

            Na jesen će mlađi ansambli otići na Taru, a sve u cilju priprema za predstojeće koncerte koji dolaze: “Korakom tradicije“, koji se održava u Pančevu, i “Nikoljdanski koncert“ u Domu kulture u Starčevu.

            Svi koji žele da se pridruže starčevačkim folklorašima, da sa njima putuju, igraju, predstavljaju svoje mesto i svoju zemlju po svetu, čuvaju tradiciju, pevaju, sviraju, a najvažnije - da se druže, mogu da se obrate na broj telefona: 064/6405408 ili mogu doći svakog utorka i petka od 18 časova na probe koje KUD “Neolit“ održava  u Domu kulture. Prijem i upis novih članova je u toku.

P. Andrejić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top