Koliko je produktivna fazaneriji Lovačke sekcije?

- Lovačka sekcija Starčevo već deset godina reprodukuje fazanske piliće, da bi u lovištu poboljšali brojno stanje.

Od prošle godine je ostavljeno matično jato i to 30 koka i sedam petlova. Prva jaja su koke snele početkom marta, koja su odmah sakupljana i odneta u inkubatore. Ukupan broj jaja na kraju je iznosio oko 600 komada. Posle nošenja jaja matično jato je pušteno u prirodu, tako da smo dobili još jedno prirodno leglo.

            Ima li razlike između gajenih i “divljih“ fazana?

            - U prirodi fazanka snese oko 30 jaja, od kojih očuva oko 20. U inkubatorima se izleglo oko 300 fazanskih pilića, koje su lovci držali kući pod posebnim uslovima, gde temperatura u prostoriji mora da bude od 30 do 35 stepeni. Takođe, hrana mora da bude visokoproteinska. Kad pilići dožive starost od osam nedelja, prebacuju se u fazaneriju. Tu se čuvaju do 15 nedelja, jer se smatra da je tad fazan spreman za ispuštanje u lovište. Sam način podivljavanja je jako naporan i iziskuje puno pažnje.

            Imaju li lovci mnogo obaveza oko fazanerije?

            - Lovci moraju da paze da fazane ne uznemiravaju psi lutalice, kojih ima u velikom broju, kao i predatori lisice, šakali i drugi. Takođe lovci moraju voditi računa o staništu divljači, da ne bi došlo do požara, gde bi fazani stradali u velikom broju.

            Da li je fazanerija uspešna?

            - Smatramo da smo i ove godine uspešno očuvali veliku količinu fazana, tako da će lovište biti bogatije. Što se tiče lova, vodiće se računa o odstrelu fazana, tako da će se loviti samo petao i biće odstreljen samo višak.

            Imate li pomoć?

            - Ove godine lovci su sami finansirali uzgoj fazanske divljači. Dobili smo pomoć od stanovnika Starčeva i Mesne zajednice. Imali smo podršku od Milenka Micića koji je čuvao matično jato, sakupljao jaja i hranio fazane. Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli u uzgoju fazana i apelujemo na sve građane da ne pale strnjišta i korov.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top