Starčevci su odlučili da nakon što su gotovo kompletirali infrastrukturno opremanje mesta, prionu na nov posao - poduhvat otvaranja muzeja - kako bi zaokružili sve ono što, kako kažu, jedna ovakva sredina treba da ima, a ima istoriju na koju zaista mogu da se pozovu.

olga politika

Ovo naselje gradskog tipa, s oko 8.000 stanovnika, pokušavalo je pre nekoliko godina da realizuje mnogo veći i ozbiljniji projekat Arheološko - turističkog kompleksa “Neolitsko Starčevo“, koji je stigao do izvođačkog projekta, ali se tu stalo, pa dok se ne dođe do znatno većih sredstava, bacili su se na renoviranje zgrade stare škole, u kojoj će s jeseni biti otvorena postavka o neolitu Starčeva, periodu Bantske vojne granice, ali i futurstičkom prikazu naselja, kako ga oni vide.

“Činjenica je da imamo istoriju zaslužuje da bude prikazana. Postoji potreba za tim iskazana u učestalim posetama pojedinaca, ali i grupa iz inostranstva, zainteresovanih prvenstveno za doba neolita i svetski poznatu starčevačku kulturu, nastalu baš ovde. Zato smo odlučili da uđemo u ovaj zahtevni projekat i napravimo edukativnu izložbenu postavku“, kaže za “Politiku“ Petar Andrejić, potparol ovdašnje Mesne zajednice, koja sopstvenim novcem učestvuje u finansiranju projekta vrednog više od dva miliona dinara, dok je deo sredstava obezbeđen konkursom Grada Pančeva.

Uporedo s građevinskim radovima u 200 kvadrata školske zgrade na Trgu neolita, traje i saradnja s Narodnim muzejom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, ali i kustosima muzeja iz Vinče, koji treba da daju smernice u pionirskom poduhvatu Mesne zajednice, Škole, Doma kulture i Udruženja “Pagus“, a ubrzo će na red doći i priprema zbirki replika koje će biti izložene.

“Zamišljeno je da ovo bude edukativno - izložbena postavka i dodatni nastavni sadržaj za đake, ali i goste, da uče o istoriji Starčeva. Mi smo mesto koje ima 8.000 godina kontinuiranog naseljavanja u svim periodima. Neolit i Vojna granica su za nas najvažniji, kao periodi kada su se na ovom terenu desile i najveće promene, ali značajnih tragova ima i iz slojeva drugih praistorijskih kultura, Rima, srednjeg veka i tako dalje - objašnjava Marko Ivošević, predsednik Udruženja “Pagus“.

Materijala im, dodaju, neće manjkati, mada nažalost, neće biti mnogo orginalnih predmeta, već će dve velike sale ispuniti replike, makete i ilustracije koncipirane kao putovanje kroz svojevrsni lavirint Starčeva kroz vekove - od neolita do modernog doba i savremene istorije, dok je treća prostorija zamišljena kao višenamenska, za multimedijalne sadržaje, gostujuće i tematske izložbe i sve što može biti dodatak stalnoj postavci.

Cilj je, naglašavaju ovde, da se spozna, sazna i otkrije ono najznačajnije za ove prostore, ali i istorijska otkrića o važnim događajima. Uz već postojeću “Kulturnu stazu Banatske vojne granice“ i nova muzejska postavka biće deo turističke ponude, uz stručno vođenje kroz različite slojeve istorije.

“Naša postavka će svakako imati težinu. Pre svega, zato što će se sve ono što se ovde desilo, ovde i prikazivati, s obzirom na to da se originalni materijali nalaze u Beogradu, Americi, svim svetskim muzejima. Mi pokušavamo da na licu mesta, na autentičnoj lokaciji prikažemo šta se zapravo ovde dešavalo hiljadama godina unazad“, objašnjava Ivošević.

Olga Janković

“Politika“, sreda, 17. jul 2019.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top