Dečiji ansambli Kulturno umetničkog društva “Neolit“, na poziv prijatelja iz KUD-a “Sveti Sava“ iz Crepaje, učestvovali su, 8. juna, na tradicionalnoj manifestaciji “Veliko crepajačko kolo“. Ova manifestacija ima dugu tradiciju a ove godine okupila je desetak gostujućih ansambala i preko 300 učesnika.

Naši folkloraši publici u Crepaji su se predstavili “Igrama iz Leskovca“. Nakon kocerta za sve učesnike organizovana je večera i druženje.

            Izvođački anamsbl je, 18.juna, nastupio u mestu Trnovče nedaleko od Velike Plane na manifestaciji “Dani Svete Trojice“ gde su se publici predstavili sa “Igrama iz Banata“. Muški solisti pobrali su simpatije publike tako da je nastup ispraćen gromoglasnim aplauzom. I ako se radi o jednom malom mestu, domaćini iz KUD-a “Đura Jakšić“ su pored naših folkloraša ugostili još 15-tak ansambala tako da je ovo bili odlična prilika da se ostvare nova poznastva i dogovore nove saradnje.

            - Od prvog dana potenciramo saradnju sa što većim brojem društava, i kao što vidite gostovali smo kod starih prijatelja iz KUD-a “Sveti Sava“ iz Crepaje ali smo ostvarili saradnju i sa KUD-om iz Trnovče. Gledamo da stara prijateljstva održimo ali i da steknemo nova. Imamo puno prijateljskih društava i važno je da jedni druge pomažemo. Razmena iskustava je važna jer je svima nama u svetu folkora isti interes a to je očuvanje tradicije i kulture - ističe Uroš Ban, predsednik starčevačkog društva.

            Rad u sali završen je u petak, 21. juna, folkloraši sada idu na jednomesečni raspust. Okupiće se ponovo krajem jula kako bi počeli sa pripreme programa za sada već tradicionalni koncert na manifestaciji “Dani druženja“. 

            - Ono što nas posebno raduje jeste vest da nam je od strane Grada Pančeva po projektu odobren  deo sredstava za kupovinu dečije nošnje koja nam je preko potrebna. Nažalost, to neće biti dovoljno da se kupi sve što smo planirali ali će svakao značiti,  kaže za SN Uroš Ban.

P. Andrejić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top