Prvo okupljanje u ovoj godini članova Odreda izviđača “Nadel“ dogodilo se u subotu, 12. januara, povodom već tradicionalnog odredskog takmičenja “Memorijal Ivica Pranjić“ koje se po 14. put organizuje u znak sećanja na tragično preminilog druga koji je u prvom starčevačkom odredu bio jedan od najboljih skauta.

 

Aktivnost je okupila četrdesetak izviđača, a sve igre realizovane su u prostorijama Doma kulture.

Cilj ovogodišnjeg memorijala kreiran je da obnovi do sada stečeno znanje, podstakne razvoj timskog duha i međugeneracijsku saradnju i vršnjačku edukaciju kao i prepoznavanje novih lidera Odreda. Takmičarske discipline odvijale su se u simboličkom okviru jubileja  povodom petnaestogodišnjice  od formalnog reosnivanja izviđača u Starčevu. Iz tog razloga osmišljeno je 15 igara koje su dočaravale svrhu izviđača i slavile dosadašnje uspehe ovog udruženja. Ovo se moglo lako zaključiti i na osnovu kreativnih naziva takmičarskih blokova: “saradnja kuću gradi“ koje je bilo posvećeno saradnji sa ustanovama, drugim udruženjima i odredima iz drugih mesta; zatim “koliko se poznajemo“, koji je bio posvećen poznavanju prilika i članova u starčevačkom odredu; “jedva čekam sledeću akciju“ gde su izviđači rešavali  zadatke uz pomoć iskustva sa nekih prethodnih aktivnosti; “izviđači - moja nedeljna doza zabave“, sa blokom šaljivih igrica i “spretnost je moje drugo ime“ gde su bile potrebne veštine dobre koordinacije, balansa ili snalažljivosti. Interesantno je da su ekipe sa namerom sastavljene mešovito po uzrastu od prvog do 8. razreda što je doprinelo dodatnoj zabavi i neizvesnosti u takmičenju. Pojedine discipline zahtevale su dobru sinhroizovanost ekipe i upotrebu mašte. Tako se još  jednom pogazalo da za dobar tim nema prepreka, jer su ekipe koje su ravnomerno delile zadatke i koje su koristile potencijale svih članova bile bolje plasirane. Nakon više sati nadmetanja pobedila je ekipa “Krugići“ u sastavu: Marko Stana, Marko Zojkić, Marijana Milanović i Una Mladenović. Drugo mesto pripalo je ekipi “Tri lopate i grabulja“ a ovaj vickast naziv krio je da je ova ekipa u proseku bila najmlađa jer je bila sastavljena od troje   poletarca: Filipa Stefanovića, Tare Nedeljković i Vanje Jovanović, koje je predvodila već iskusna Vanja Deninger. Treće mesto izborili su “Krokodili“ u sastavu: Marija i Ilija Gerdić, Nataša Marček i Uroš Ćirović. Organizatori takmičenja bili su srednjoškolci iz voda “Bikovi i Lunje“, uz mentorstvo iskusnih vođa, sa idejom da stiču iskustvo u predstojećim važnijim ulogama.

OI “Nadel“ zahvaljuje se porodici Pranjić koja je donirala “slatke“ nagrade i sokove za osveženje, Domu kulture i udruženju Kreativni kulturni klub, koji nam uvek izađu u susret ustupanjem prostorija za razne aktivnosti kao i čika Peri i teta Goci koji su uvek tu da pomognu. 

Starčevci treći na “Izum festu“

Poslednji vikend u 2018. godini, grupa od dvadesetak izviđač,a podeljena u dve ekipe, provela je na takmičenju pod nazivom “Izum fest“ koji se održavao u Velikoj Plani.

Ovo takmičenje okupilo je preko 30 različitih grupa i pojedinaca iz šest izviđačkih odreda ali  i iz desetak škola iz Velike Plane, koji su se nadmetali u raznim talentima. Pevanje, gluma, ples, recitovanje, akrobatika i mnogi drugi talenti smenjivali su se na bini Kulturnog centra “Masuka“ gde se takmičenje odvijalo. U ovom nadmetanju starčevačka ekipa pod nazivom “Mali zeleni“ u sastavu: Vanja Deninger, Mihajlo Filipović, Marko Zojkić, Anja Nedeljković i Anja Veličković, osvojila je treće mesto izvevši pesmu “Panonski izviđač“ uz propratni nastup sa zanimljivim uvodom i koreografijom. Ovaj uspeh zasenio je gest njihove plemenosti jer su nagradu u vidu kompleta lego-kocki, odmah poklonili najmlađem učesniku ovog šoua. Ovaj gest  govori i to da uzimanje odličja nije bio primarni cilj odlaska u ovaj grad. Između nastupa, svi učesnici mogli su se zabaviti u kreativnim radionicama slikanja, vajanja ili pak mini takmičenju u sklapanju lego kocki, kome nisu odoleli ni oni stariji učesnici. Takođe,  dvodnevno druženje sa izviđačima iz drugih gradova sklopio je neka nova prijateljstva, ali i dogovore o saradnji koja će se ostvarivati tokom narednih meseci i godina.

Marko Ivošević

Kroki vesti

 Odlukom Štaba odreda, od 19. januara novi vođa čete “Sove“  biće Aleksandra Кostić, dok će starešina čete biti Lara Tomić

 Na predstojećoj zimskoj vodnoj školi koju organizuje Savez izviđača Srbije, a koja će se održati u periodu od 11. do 16. febrara u Beloj Crkvi, polaznici će biti i dva starčevačka izviđača - Miloš Stoiljković i Branislav Nikić.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top