Nakon mnogo godina starčevački Dom kulture obeležio je svoj imendan i na najbolji način se predstavio mnogobrojnim gostima iz opštine ali i okoline

Slavljenički program je počeo Svečanom akademijom koju je pred publikom i visokim zvanicama otvorio direktor Darko Ješić svojim govorom u Velikoj sali. Nakon kraćeg podsećanja na istoriju ove ustanove, kao i obznanjivanja planova za budući period, usledila je dodela priznanja pojedincima i udruženjima koja obitavaju u Domu kulture, kao i onima sa kojima je Dom imao i ima uspešnu saradnju.

            “Zlatna plaketa“ za uspešnu dugogodišnju saradnju i ukupan doprinos razvoju kulture u Starčevu dodeljena je Nemanji Rotaru, članu Gradskog veća za kulturu i omladinu, koji je priznao da se u Starčevu oduvek osećao kao kod svoje kuće. Zatim je usledio jedan posve emotivan trenutak, kada je na veliku scenu pozvan doajen ove ustanove, Vidomir Jelesijević kako bi primio nagradu za životno delo. Uz gromoglasan aplauz, pozdravljen je jedan od onih koji su ostavili najveći trag u kulturnom životu Starčeva. Međutim, Dom kulture nije zaboravio još dvojicu direktora: Milivoja Vidića i donedavno prvog čoveka ove kuće Dalibora Adamova, koji su primili plakete za ukupan kulturni doprinos. Dom kulture je posthumno dodelio plaketu za ukupan doprinos razvoju kulture u ovoj ustanovi Peri Poljaku, koji je ostavio veliki trag u kulturno-umetničkom životu Starčeva. Nagradu je primila njegova kćerka Nina Poljak.         

Usledila je dodela zahvalnica “Starčevačkim novinama“, koju je primio Petar Andrejić, novinar i osnivač ovog renomiranog lista. Potom je priznanje ispred JKP-a “Starčevac“ primio direktor Milan Bačujkov, a zatim i direktor Osnovne škole Saša Tasić. Dom kulture je zahvalnicom nagradio i Mesnu zajednicu, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Udruženje penzionera i invalida rada, Fudbalski klub “Borac“, Ragbi klub “Borac“, Konjički klub “Starčevac“, Moto klub “Neolit“, Udruženje uzgajivača sitnih životinja “Feniks“, Udruženje voćara, vinogradara i destilera kao i preduzeće “Merac skele“ DOO. Usledila je dodela diploma udruženjima koja na najbolji način predstavljaju Dom kulture, a među njima su: Kreativni kulturni klub, Odred izviđača “Nadel“, Udruženje “Pagus“, KUD “Neolit“, Tamburaški orkestar “Neolit“, Udruženje žena “Neolit“, Lovačko udruženje “Jarebica“, Šahovski klub “Borac“, Košarkaški klub “Borac“, Društvo ljubitelja fitnesa “Stardžim“, Udruženje “Neolitsko Starčevo“, Umetničko-slikarska radionica i Plesni klub “Balerina“.

Nakon ovog, svečanog dela, u drugom delu programa KUD “Neolit“ je izveo splet narodnih igara u svim svojim selekcijama, od najmlađih, pa do prve postave. Za njima je svoje umeće pokazao i Tamburaški orkestar “Neolit“, a onda i malo iznenađenje - na radost svih prisutnih na scenu je izašao Starčevac Vasa Petrović, član Narodnog ansambla Radio-televizije Srbije i maestralno odsvirao nekoliko bravura na fruli. Na samom kraju, deca iz Odreda izviđača “Nadel“ upriličili su mali performans na sceni, što je ujedno bila i poslednja tačka u kulturno-umetničkom delu programa. Druženje je nastavljeno u nedavno repariranoj i osveženoj Galeriji “Boem“, u kojoj je te večeri bila otvorena nova izložbena sezona, i to slikama, grafikama i crtežima velikog umetnika Franje Radočaja. Ovo istaknuto ime u svetu slikarstva bilo je malo poznato našim sugrađanima, pa je izložba bila povod da se o velikom umetniku sazna nešto više. Veliki doprinos ostvarenju ove postavke dao je i Dalibor Mergel.   Direktor Darko Ješić je dodelio diplomu umetničkom direktoru Galerije Čedomiru Kesiću koji je godinama uspešno uređivao programe, a naročito je zaslužan za veliki ugled koji ova galerija uživa u širem okrugu.

Posle zajedničke večere u Maloj sali Doma kulture, u završnici ove manifestacije, Kreativni kulturni klub je po običaju bio domaćin dobrom rok i bluz zuvku na zadovoljstvo brojne publike. Natupali su “Bluz Deliversi“ sa prijateljima iz Opova i “Kreativni nered“. Celodnevna proslava završena je u kasnim noćnim časovima.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top