Pre tačno 18 godina, zahvaljujući tadašnjem direktoru Doma kulture Vidomiru Jelisijeviću, nastao je veliki međunarodni festival tamburaša u Starčevu.

Malo ko je u onom nestabilnom periodu velikih previranja u našoj zemlji mogao da nasluti da će ovaj festival ne samo trajati toliko dugo već i postati jedan od prestižnih muzičkih dešavanja ovoga tipa u regionu. Čvrsti temelji na kojima je izgrađen ovaj festival nadograđeni su dolaskom njegovog naslednika Dalibora Adamova koji je tradiciju nastavio i održao kvalitet.

            Ove godine “tamburica fest“ je dočekao i svog trećeg direktora, Darka Ješića, koji je imenovan za vršioca dužnosti samo nekoliko dana pre festivala i potpuno opravdao očekivanja. Kvalitet ni ovoga puta nije izostao, mada je, možda zbog kratkog vremena za organizaciju, smanjen kvantitet pa je ove godine učestvovao i najmanji broj orkestara, samo pet. Miljenici tamburaške publike, tamburaši iz Slavonije otkazali su nastup zbog privatnih problema a od domaćih tamburaških sastava učestvovali su samo iskusni starčevački muzičari iz TO “Neolit“.

            Prvi su nastupili i pobednici, orkestar “Biseri“ iz susedne Rumunije, preciznije iz mesta Veliki Semikluš. Nakon tamburaškog kola izveli su još četiri kompozicije. Nakon njih su na podijum izašli dugogodišnji prijatelji ovog festivala i jedini učesnici svih 18 godina, tamburaši Gradskog orkestra iz Banja Luke, iz Republike Srpske, BIH. Po mišljenju stručnog žirija sastavljenog od velikih muzičkih stručnjaka, Petra Pavlova, muzičkog pedagoga i dugogodišnjeg predsednika žirija, Slobodana Atanackovića i Budimira Stojanovića, profesora muzike, Banjalučani su bili po kvalitetu nastupa odmah iza rumunskih tamburaša. “Šostakovićevim valcerom“ u tamburaškom izvođenju započeli su svoj nastup nadaleko poznati “Pljevaljski tamburaši“ iz susedne Crne Gore. Nakon “Ivanovih korita“ završili su predstavljanje starčevačkoj publici pesmom koja ih je proslavila - “Svi pljevaljski tamburaši“. Četvrti tamburaški sastav koji je nastupio je bio sastav domaćina, koji je takoreći i nastao zahvaljujući ovom festivalu. Starčevci su osvojili treću nagradu stručnog žirija i nagradu publike a vođa ove tamburaške bande, Željko Radočaj je proglašen najboljim muzičarem ove večeri. Poslednji su nastupili slovenački tamburaši iz mesta Poljčane. Tamburaški orkestar pod nazivom “Kavkler“ odsvirao je dve slovenačke narodne kompozicije dok su nastup završili polkom.

            Program su kao i dugo godina do sada vodili Marija Bajer i Miroslav Žužić. Treba dodati da su organizacioni odbor festivala pored direktora Darka Ješića, činili Danijela Pećanin i Sandra Kovačević a da je pokrovitelj ove manifestacije bio Grad Pančevo. Sponzori festivala su Mesna zajednica Starčevo, OŠ “Vuk Stefanović Karadžić“, “Merac“, pekara “Stojiljković“, “Pan Ledi“ i mnogi drugi, dok su medijski sponzori pored “Starčevačkih novina“, bili “Pančevac“, RTV Pančevo i časopis “Svet tambure“.

            Utisci učesnika:

            Aleksandar Kavkler - Poljčane (Slovenija):

            - U Starčevu smo treći ili četvrti put i s obzirom na to da smo opet ovde znači da nam se dopada. Mi smo jedan manji sastav i nismo mogli konkurisati mnogim iskusnijim tamburaškim orkestrima. Cilj nam je bio da se predstavimo publici i da se družimo sa našim prijateljima iz Starčeva.

            Zlatan Mirić - GTO Banja Luka (BIH), II nagrada žirija:

            - Mi se ovde osećamo skoro kao domaćini jer smo tu od početka festivala. Nije nam cilj osvajanje nagrade već  prvenstveno druženje sa našim prijateljima. Došli smo sa sastavom uglavnom od mlađih tamburaša kojima treba što više ovakvih festivala oni su ujedno i budućnost našeg orkestra.

            Željko Radočaj - TO “Neolit“ Starčevo, III nagrada žirija, nagrada publike i najbolji instrumentalista festivala:

            - I pored malog broja orkestara, što je verovatno zbog promene direktora, kvalitet je bio zadovoljavajući. Orkestri su bili ujednačenog kvaliteta. Nisam očekivao nagradu i trebao ju je dobiti Žarko Matović, što je po meni bilo realnije.

            Petar Pavlov - predsednik žirija:

            - Najvažnije da je ovaj festival nastavio kontinuitet i da je zadovoljio kriterijume. Prvi put je kod odlučivanja o nagradama došlo do preglasavanja i to naročito kod Starčevaca jer su dvojica muzičara bila ujednačena.

            Darko Vlaščić -  VIS “Biseri“ Veliki Semikluš (Rumunija), I nagrada žirija:

            - Rodom sam iz srpskog sela Čanad koje se nalazi u Rumuniji, nedaleko od Kikinde. Dolazili smo na ovaj festival više puta a prvi put pre više od deset godina. Veoma smo se prijatno iznenadili nagradom koju stvarno nismo očekivali.

Predrag Stanković

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top