Nastavljajući tradiciju prvih izviđačkih koraka iz 1979. godine i prvog starčevačkog odreda osnovanog 1982. godine, odred izviđača pod imenom “Nadel“ zvanično je registrovan početkom 2003. godine.

Od registracije pa do danas,  neprekidno radi punih 15 godina. U subotu, 13. oktobra, u Velikoj sali Doma kulture u Starčevu tim povodom je održana Svečana akademija. Pored 70-tak izviđača-domaćina, akademiji su prisustvovali i predstavnici Saveza izviđača Srbije na čelu sa starešinom Saveza Tanjom Janković. Među zvanicama odazvao se i osnivač prvog starčevačkog odreda Budimir Zečević, kao i mnogobrojni gosti iz drugih odreda izviđača, roditelji dece, prijatelji organizacije, sponzori i donatori koji su pomagali rad Odreda.

            Voditeljke programa, Teodora i Emilija, na početku su pozvale najmlađe članove Odreda - poletarce i pčelice, da se predstave sa prigodnim izviđačkim pesmama spremljenim uz koreografiju. Nakon toga, starešina Odreda, Predrag Stanković, ispričao je siže o istorijatu izviđaštva u Starčevu, dok je nakon njega načelnik Marko Ivošević govorio o ostvarenim rezultatima za prethodnih 15 godina rada. U izlaganju posebno je istaknut period od poslednjih pet godina kada je Odred dostigao svoj vrhunac u radu. U ovom periodu pet godina zaredom Odred je dobijao najveće priznanje Saveza izviđača Srbije - lentu “Odred orlova“ koje se dodeljuje samo nekolicini odreda koji ispunjavaju najviši kvalitet i rezultate u radu. Tu su aktivnosti od izuzetnog doprinosa za lokalnu zajednicu, poput uređenja zgrade Doma kulture, popravke dečijih igrališta i pomoći u svim značajnijim manifestacijama. Mnogobrojne nagrade za pojedinačne članove, kao i recimo nagrada organizacije svetskog ranga “Glasnici mira“, koja je  Odredu odala priznanje za doprinos u saniranju posledica polava tokom 2014. godine. U prilog ide i podatak da je na prethodna četiri državna takmičenja starčevački odred osvojio pet odličja. Ipak, sve ovo može da zaseni činjenica da je za prethodnih 15 godina ostvareno oko 2000 edukativnih sastanaka, preko 500 različitih aktivnosti poput kampova, izleta ili pohoda. Sve ukupno, vođe Odreda uložili su više od 300.000 radnih sati u neformalno obrazovanje mladih.

            Svečana akademija je bila i mesto da se dodele plakete i priznanja najzaslužnijim pojedincima, institucijama i sponzorima ove organizacije. Za izuzetan doprinos odredu plakete su uručene Gradskoj upravi grada Pančeva, Mesnoj zajednici Starčevo, Domu kulture  i SZGR-u “Astor“ iz Starčeva. Kao najzaslužniji pojedinci su nagrađeni, starešina Predrag Stanković, načelnik Marko Ivošević i odredski ekonom Petar Ivošević. Za poseban doprinos nagrađena je i vođa Jelena Košarić, kao i prijatelji organizacije Zorica Filipović-Pandurov, LJiljana Kostić, Goran Pavlov i Reza Rah-Dan. Priznanje je odato i vođama Emiliji Ivošević, Lari Tomić, Jeleni Radović, Lejli Žugić-Marić, Milici Čiči i Bojanu Miškoviću kao višegodišnjim članovima Štaba.

            Poseban utisak ove akademije nije bio ni sav prikazan uspeh, ni sve dodeljene nagrade. Već je to radost u očima dece i bistar pogled mladih naslenika odreda, članova od 14. do 17. godina, koji su pokazali izuzetnu zrelost i spremnost da uskoro prihvate nove vodeće uloge. Za neke nove avanture i za neke nove doživljaje koji će stvoriti pojedince koji će se snalaziti u svakoj situaciji, koji znaju kako se prelazi prepreka i šta znači konstruktivna uloga u društvu. Time je budućnost Odreda zagarantovana.

Pobeda na državnom višeboju

            U okviru Saveza izviđača Srbije postoje dva državna takmičenja. Jedno od njih su Izviđačke igre Srbije, a drugo je Državni izviđački višeboj. Državni višeboj je takmičenje izviđača koje podrazumeva izuzetnu spremnost u oblasti orijentacije i topografije, poznavanje veština za preživljavanje poput izrade konačišta od priručnog materijala, kuvanja obroka i poznavanja jestivih biljaka iz prirode. Uz to, traži se i veština prenosa poruke signalnim zastavicama, morzeovom azbukom i usmeno prenošenje poruke na osnovu pamćenja. Za učešće na ovom takmičenju koje traje četiri dana, potrebno je dosta vežbe i adekvatne opreme. U istoriji od 15 godina rada, Odred je dva puta učestvovao na ovom takmičenju. Prvi put prošle godine kada je bio i domaćni ovog takmičenja, a drugi je od 4. do 7. oktobra ove godine u izviđačkom centru “Cerje“  nadomak Niša. Ekipa pod imenom “Divizija“ u sastavu: Miloš Stoiljković, Branislav Nikić, Lazar Balog, Danilo Radosavljević i Mateja Uskoković, osvojili su 3. mesto. Prešavši stazu od oko 20 kilometara po terenu Kameničkog visa i okoline na visini od 500 do 800 metara, bez greške i rešivši još nekoliko pomenutih zadataka, upisali su se u istoriju Odreda, jer je ovo prvi pehar sa ovog državnog takmičenja.

Višeboj u Novom Pazaru

            Poslednjeg septembarskog vikenda izviđači iz Starčeva i Pančeva učestvovali su na Međunarodnom izviđačkom višeboju u Novom Pazaru. Ovo je bila jedna od najorganizovanijih izviđačkih aktivnosti u prethodnih desetak godina a na kojoj su učesvovali naši skauti. S obzirom na to da je destinacija veoma daleka a najbolje ekipe su se spremale za državni višeboj, na ovu akciju nisu otišle najspremnije ekipe pa ni uspeh na ovom takmičenju nije bio zavidan. Konkurencija je bila izuzetno jaka jer su na takmičenju učestvovale najbolje ekipe skauta iz regiona. Srbiju su pored nas i domaćina predstavljali izviđači iz Niša, Beograda, Šapca i Temerina, dok su iz regiona učestvovali skauti iz Makedonije, Crne Gore i BIH. Ceo grad je učestvovao u organizaciji ovog takmičenja koje je otvorio gradonačelnik Novog Pazara a prenos otvaranja je išao direktno na Prvoj televiziji. Tokom boravka u ovom predivnom gradu izviđači su upoznali najveće istorijske znamenitosti ovog mesta: džamiju Altun Alem i manastire Đurđevi stupovi i Sopoćani. Poslednje izviđačko takmičenje u Novom Pazaru održano pre 23 godine ali se čekanje isplatilo jer je po rečima mnogih učesnika ovaj vikend u Novom Pazaru bio nezaboravan.

SN

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top