Radnici u kulturi Starčeva uzeli su učešće u poznatom dešavanju koji obeležavaju astronomi širom sveta.

Starčevo je, 6. oktobra, u prostoru KKK-a obeležilo Svetsku nedelju Svemira. Ovogodišnja tema ove svetske manifestacije je bila “Svemir ujedinjuje svet“, a predavač iz Beograda, Jovan Aleksić,  održao je predavanje pod nazivom “Komunikacija sa drugim svetovima - kakvu poruku poslati“.

            Jovan Aleksić se bavi naučnim radom, član je MENSE i istaknuti promoter Astronomskog društva “Ruđer Bošković“ iz Beograda. Poznat je po mnogim predavanjima širom Srbije i priznat je među astronomima u zemljama bivše Jugoslavije. U istoriji svetske civilizacije, 4. oktobar 1957. godine, upisan je velikim slovima. Tog dana je Sovjetski Savez uspešno uveo u orbitu oko zemlje “Sputnjik“, prvi veštački satelit. Mala metalna kugla veličine košarkaške lopte, teška 83,6 kilograma  ostavljena je da kruži oko naše planete na visini od 226 do 947 kilometara. Ovaj prvi veštački satelit je za 93 dana prešao 60 miliona kilometara i na kraju ušao u guste slojeve atmosfere gde je izgoreo. Generalna Skupština UN je proglasila Svetsku nedelju Svemira 1999. godine. Sprovođenje Svetske nedelje Svemira je pod vođstvom UN Komiteta za miroljubivo korišćenje Svemira (COPUOS) i UN Kancelarije za poslove svemira (OOSA) smeštenog u Beču. NJorld Space NJeek Asocijacija (NJSNJA) je osnovana 1981. godine i jedna je od najstarijih svetskih obrazovnih organizacija o Svemiru. Danas je ona ponosni partner UN u organizaciji Svetske nedelje Svemira na globalnom nivou. NJSNJA okuplja i podržava svetsku mrežu Nacionalnih koordinatora i organizatora događaja vezanih za nedelju Svemira. NJSNJA je nevladina, neprofitna, međunarodna organizacija smeštena u SAD. Nacionalni koordinatori Globalna mreža organizacija i pojedinaca koordinira ovaj godišnji događaj na nacionalnom i lokalnom nivou.

            Predavač iz Beograda je prisutnima objasnio kako su ljudi zamišljali komunikaciju sa drugim svetovima i inteligentnim bićima. Glavni problem uspostavljanja kontakta sa drugim svetovima je vrlo mala verovatnoća da će druge civilizacije razumeti naš jezik. Šta je do sada pokušavano i kakve poruke su slate koje bi eventualno mogle biti shvaćene, bilo je predstavljeno na ovom pre svega edukativnom i zabavnom predavanju zasnovanom na naučnim principima.

Momčilo Mrčković

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top