Prvi, izvođački ansambl starčevačkog kulturno-umetničkog društva boravio je u dvodnevnoj poseti Makedoniji, u mestu Tearce, koje se nalazi na severoistoku našeg južnog suseda a najbliže je gradu Tetovu.

Tearce ima oko 4500 stanovnika, od čega polovinu čine Makedonci, a drugi deo Albanci.

            Ovo nije prvo gostovanje starčevakih folkloraša u ovom mestu. Davne 1988. godine, Starčevci su prvi put  putovali u Tearce. Tada je preko TV emisije “Znanje-imanje“ ostvaren prvi kontak, a obostranim gostovanjima ostvarila su se velika prijateljstva koja se i danas oržavaju.

            Ranom zorom, 12. maja,  Starčevci sui krenuli prema Makedoniji. Put je bio dug tako da su u Terace stigli u popodnevnim satima. Čim su  stigli znali su da će ovo biti jedno od onih putovanja koja se dugo pamte. Dočekalio ih je celo selo a domaćini su ih  odmah raspodelili po kućama gde suo noćili. Nakon ručka i kratkog odmora, odmah popodne čekao ih je nastup. Pre toga imali su defile kroz centar sela. Obučeni u šumadiske nošnje defilavali su kroz špalir koji su napravili meštani ovog sela. Svi su želeli da se slikaju sa Starčevcima.

            KUD “Neolit“ se ovom prilikom predstavio sa tri koreogafije - Igre iz Gruže, Igre iz Gnjilana i Igre iz Sedenke. Sala u kojoj su nastupali bila je puna do poslednjeg mesta. Svaka tačka ispraćena je ogromnim aplauzom. Po završetku koncerta domaćini su organizovali večeru za sve učesnike. Razgovaralo se o svemu a najviše o vezi između Starčeva i Tearca. Svi pamte odlazak u Starčevo te davne 1988. godine.

            - Na nama je, sada, da uzvratimo poziv kako bi i današnji članovi KUD-a “Kiril Pejčinovnik“ iz Tearca upamtili Starčevo kao što ćemo mi pamtiti Terace - napominje Uroš Ban, prvi čovek starčevačkih folkloraša.

P. Andrejić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top